Meer ontspannen

Veel kleuters hebben moeite met poepen: 'Er is te veel stress thuis'

03 oktober 2019 10:58 Aangepast: 03 oktober 2019 18:36
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Steeds meer kinderen hebben moeite met poepen. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek. Stress van de ouders is een van de oorzaken. Hoe zorg je ervoor dat je kind weer zonder problemen een grote boodschap kan doen?

Volgens de onderzoekers heeft 5 tot 27 procent van de jonge kinderen in België last van verstopping zonder dat daar een medische oorzaak voor is. Ook in Nederland speelt dit. Uit cijfers van het Nederlandse Huisartsen Genootschap blijkt dat bij iedere huisarts elk jaar gemiddeld 10 nieuwe kinderen langskomen met buikpijn. 

De stoelgangproblemen zouden vooral komen door gehaaste ouders, die hun kinderen niet genoeg gelegenheid geven om naar de wc te gaan als ze aandrang hebben. Dat terwijl we juist rust nodig hebben om te poepen.

Darmbeweging

"Stress en niet naar de wc kunnen, hebben met elkaar te maken", zegt ook huisarts Job Nievaart. "Bij stress vermindert de darmbeweging. De darm moet samenknijpen om te kunnen poepen, maar daarvoor moet je wel rust hebben."

Er zijn wel dingen die je kan doen om makkelijker te kunnen poepen. "Stress verminderen is natuurlijk niet altijd mogelijk. Belangrijk zijn goed, vezelrijk eten, goed drinken voor meer vocht in de darmen, en lichaamsbeweging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poepen in nabijheid partner: 18 procent durft het na jaar nog niet

Rust

Veel ouders hebben het druk en dat heeft ook effect op de kinderen. "De stress van de ochtendspits of het werk van de ouders, dat werkt door bij kinderen. En kinderen zijn ook minder thuis dan vroeger, door activiteiten", zegt Hilde Tholen van Ouders van Nu.

Toch zijn er wel degelijk manieren voor ouders om die stress bij hun kinderen te verminderen, zegt Tholen. "Het zal fijn zijn als het allemaal wat rustiger kan, ook bij ouders. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ouders kunnen in ieder geval 's ochtends proberen met de kinderen wat eerder op te staan om zo wat tijd en rust te winnen." Dan is er meer gelegenheid om kinderen te vragen of ze aandrang hebben en kunnen ze rustig op de wc zitten.

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore