Ga naar de inhoud
Analyse

Boeren op de weg en protest in Den Haag: dit vindt Nederland ervan

Protesterende boeren blokkeren de A28. Beeld © ANP

Tractoren op de snelweg, de langste ochtendspits ooit, een overvol Malieveld en bovenal heel veel boeren. 1 oktober 2019 zal de boeken ingaan als de dag waarop de agrarische sector van zich liet horen. Maar kunnen die boeren op begrip en sympathie rekenen van de burger?

'Waarom moet dit op dinsdagochtend?', 'waarom pakken ze niet de trein?' en: 'hier maken ze alleen maar vijanden mee', zal veel mensen door het hoofd zijn geschoten toen ze vanmorgen vast stonden in de file. Want, of je het nu eens bent met de achterliggende gedachte van het protest of niet, het is nooit fijn als je als burger wordt geraakt.

Boeren
Zie ook:
Boeren massaal naar Den Haag: 'Ze proberen ons in een hoekje te drijven'

Maar in hoeverre zorgt die frustratie ervoor dat we minder begrip hebben voor de actie? Social media softwarebedrijf COOSTO heeft, in opdracht van Editie NL, een analyse uitgevoerd op openbare tweets over het boerenprotest en gerelateerde termen.

84 procent positief

"Als we enkel kijken naar berichten waarin een duidelijke mening staat, blijkt dat 84 procent positief en 16 procent negatief tegenover het boerenprotest staat", zegt onderzoeker Simon Slegers. "De grote meerderheid steunt de boeren en benadrukt dat we zonder de boeren geen voedsel meer op ons bord zouden hebben."

De mensen die negatief zijn over het protest, zijn dat meestal niet vanwege de achterliggende motivatie van de boeren, maar door de manier waarop de actie wordt uitgevoerd. "Veel mensen hebben kritiek op het veroorzaken van file en het omver rijden van hekken op het Malieveld", vertelt Slegers.

'Respect voor de sector'

Toch blijkt uit de steekproef dat de meeste mensen er niet rouwig om zijn dat ze vandaag later op hun werk aan zijn gekomen. "We hebben berichten waarin mensen, naast het boerenprotest, ook over file- of verkeersleed spraken, apart geanalyseerd.

Boer
Zie ook:
Boer Gerlant protesteert niet mee: 'Het zijn de kwaaie koppen die het nieuws halen'

Ook dan steunt 74 procent van de onderzochte mensen de actievoerders. "Twitteraars zeggen massaal dat ze graag een paar uurtjes file overhebben voor de agrariërs, omdat ze respect hebben voor de sector."

Verantwoording

  • In deze analyse zijn alle openbare tweets tot 12.59 uur bekeken;
  • In totaal gaat het om 8379 tweets (reacties uitgesloten) over boerenprotest en gerelateerde thema's
  • De random sample size uit dit totaal aantal tweets is 2500

Bekijk hier de video:

03:56