Bezorgde boer

Boer Gerlant protesteert niet mee: 'Het zijn de kwaaie koppen die het nieuws halen'

01 oktober 2019 16:18
Gerlant sluit zich niet aan bij de protesterende boeren. Beeld © Eigen foto

Duizenden boeren zijn vandaag op het Malieveld in Den Haag om zich hard te maken voor de agrarische sector, maar dat geldt niet voor Gerlant Zielman. De 48-jarige agrariër piekert er niet over zich bij de demonstranten aan te sluiten.

In 1990 reed hij nog voorop toen de boeren protesteerden tegen de dalende graanprijzen. Dit jaar is Gerlant Zielman (48) echter niet in de Hofstad te vinden. Dat is een bewuste keuze van de agrariër uit het Overijsselse Salland.

'Knetterhard overheidsfalen'

Het is niet dat hij het niet eens is met de protesterende boeren. Sterker nog, Gerlant noemt 'knetterhard overheidsfalen' de grote reden die de agrariërs vandaag naar het Malieveld heeft gedreven. Een oplossing is volgens hem hard nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zijn de boeren zo boos? Dit zijn de redenen

Kwaaie koppen

Toch is er geen haar op zijn hoofd die erover denkt om zich richting Den Haag te bewegen. "Ik weet hoe de media werken: het zijn de kwaaie koppen die het nieuws halen. Niet de brave demonstranten. En dan gaat het vanavond op het nieuws vast alleen over die ene boze boer", zegt Gerlant tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen doen mee met boerenprotest

Hij vreest dat deze dag de problemen niet oplost, maar de polarisatie tussen boer en burger juist verergert. "Ik ben bang dat het misgaat en zal leiden tot escalaties die voor eeuwig het beeld bepalen. Negatieve beeldvorming kunnen we niet gebruiken", vertelt hij bezorgd.

Support

Vanmorgen heeft Gerlant tractoren en bussen vol boeren vanuit Salland richting het westen zien vertrekken. Hoewel hij zelf niet meedoet, kunnen de demonstrerende boeren wel op zijn support rekenen. "Ik weet hoe hoog de frustratie zit. Het is echt tijd is voor actie. Ik hoop gewoon dat ze het goed aanpakken."

Brave boeren

Tijdens de landbouwrelatiedag, die vorige week in het Overijsselse Heeten plaatsvond, heeft hij de agrariërs nog advies gegeven. "Ik heb gezegd: 'als je wil gaan, dan ga je. Maar het is jullie taak om de anderen onder controle te houden. Houd de situatie alsjeblieft in de gaten. Want brave boeren zoals jullie zijn niet het probleem. Het gaat om degenen die de emoties niet onder de controle hebben'."

Trots

Uiteindelijk is de dag hem alles meegevallen. "Ik heb het nieuws op de voet gevolgd. Het is gelukkig bij kleine akkefietjes gebleven. Petje af voor alle agrariërs die er waren, ik ben trots. De saamhorigheid uit de brede sector heeft mij goed gedaan. De volgende keer, en die komt er, ben ik erbij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore