Kostuums voor dieren

'Trek je huisdier alsjeblieft geen kleren aan'

30 september 2019 17:00 Aangepast: 01 oktober 2019 09:13
Veel honden worden door hun baasjes in pakjes gehezen Beeld © Eigen foto

We gaan dieren steeds meer beschouwen als mensen, blijkt uit onderzoek. Dat is een positieve ontwikkeling maar we moeten er niet in doorslaan. "Dieren zijn niet gemaakt om kleding aan te trekken, dus doe het ze niet aan."

Waar mensen zich vroeger nog opstelden als 'heersers', is de band die we nu met dieren hebben veel closer. We zijn betrokken bij onze huisdieren en geven meer om hun welzijn. Dat blijkt uit een rapport van de Raad voor Dierenaangelegenheden.

Van heerser naar vriend

"De positie van het dier in onze maatschappij verandert. Dieren worden steeds belangrijker", vertelt Mark Schakenraad van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Hij noemt het een positieve ontwikkeling. "Dieren zijn voor ons voor onschatbare waarde, zelfs bijna als kinderen. Vroeger was dat wel anders. Toen stelde de mens zich op als heerser over de dieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soms is onze liefde voor huisdieren te groot: 'Een hond hoort niet in bed'

Mens of dier?

De band tussen mens en dier verandert zo sterk, dat de verstandhouding volgens Mark dreigt door te slaan. "We gaan ze steeds meer vermenselijken. Denk bijvoorbeeld aan de kostuums waarin huisdieren vaak worden gehuld."

Zulke outfits gaan ten koste van het welzijn van de dieren. "We vergeten soms dat dieren geen mensen zijn. Bijvoorbeeld als ze een schattig pakje aanhebben dat niet vuil mag worden en de hond dus niet door de modder mag rennen. Daarbij is het welzijn van de dieren – die die graag stoeien en rondrennen – niet gebaat."

Geen eigenheid meer

Ook de eigenheid van de dieren komt volgens Mark  in het geding. "Dieren zijn niet bedoeld om er schattig uit te zien in grappige kostuums. Je moet jezelf altijd afvragen: waarom wil ik dit voor mijn dier? Dat is dan altijd omdat JIJ het er schattig uit vindt zien, nooit omdat het dier dat wil. Natuurlijk gaat je huisdier er niet dood van als je het eenmalig doet. Maar dieren zijn er gewoon niet voor gemaakt dus doe het je dier alsjeblieft niet aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op voor malafide hondenfokkers: verwaarloosde honden voor spotprijs

Enquête

Veel mensen zijn het erover eens dat dieren niet gemaakt zijn om in pakjes te stoppen. Uit een enquête op onze Facebookpagina blijkt dat 86 procent vindt dat we moeten stoppen met het aankleden van dieren. Veertien procent vindt daarentegen dat het gewoon moet kunnen.

'Geen last van'

René van der Westen hoort bij die laatste groep. Hij heeft zijn eigen hondenboetiek en vindt het aankleden van huisdieren absoluut geen mishandeling. "Ik heb weleens klanten die gaan trouwen en voor hun hond dan een trouwpakje willen, omdat ze het leuk vinden. Naar mijn idee heeft een hond daar geen last van."

"Het dier kan in zo'n kostuum gewoon in bewegen en plassen. Het is niet dat mensen hun hond dagenlang zo'n pak aandoen. Het is puur en alleen om een grappige foto te maken."

Functionele kleding

Daarnaast benadrukt hij dat er tegenwoordig veel functionele hondenkleding bestaat waar dieren daadwerkelijk iets aan hebben. "Sommige vesten, truien en jassen hebben echt een functie. Een chihuahua die dicht bij de grond loopt kan het in de winter echt koud hebben."

"Hetzelfde geldt voor kortharige handen, of honden die uit het buitenland komen en geen ondervacht hebben ontwikkeld. Zij zijn gewend aan temperaturen van 25 graden en hebben echt een jas nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore