Frietfeest

150 jaar patat: tegenwoordig geen mayonaise, maar guacamole

30 september 2019 12:28 Aangepast: 01 oktober 2019 10:52
150 jaar geleden werd in Breda het eerste patatje verkocht Beeld © iStock

Het Nederlands Frituurcentrum viert feest. Het is vandaag namelijk precies 150 jaar geleden dat in ons land het eerste frietje werd verkocht – en wel op de kermis in Breda. Maar met een simpel patatje mayo nemen we anno 2019 geen genoegen. Toppings als guacamole en zelfs chocolade zijn hipper dan hip.

Anderhalve eeuw na de verkoop van het allereerste frietje, zijn de goudgeel gefrituurde aardappelstengels onmisbaar geworden in de Nederlandse cultuur. Jaarlijks gaan er zo'n 1,3 miljard porties friet over de toonbank. Dat zijn er gemiddeld 76 per persoon per jaar.

Friet 2.0

Hoewel een simpel 'patatje met' nog steeds populair is, blijft het daar anno 2019 niet bij. Zo bestaat er tegenwoordig friet kaviaar, patat met vegetarische kaasdip en – als je denkt dat het niet gekker kan – een frietje met rode chocolade.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patatoorlog escaleert: 'De EU zal Europese frieten verdedigen'

Toppings

"Elke hippe tent heeft tegenwoordig friet met toppings", vertelt snackdeskundige Eke Bosman, ook wel bekend als de 'Snackspert'. "Friet in combinatie met guacamole is iets wat je steeds meer ziet. Zeker in de regio Amsterdam."

Zelf is hij wel fan van dit soort creaties. "Bij The Beef Chief in Amsterdam weet je echt niet wat je meemaakt. Dat is de lekkerste friet die er bestaat. Het is friet met gehaktstukjes erdoorheen", zegt Eke tegen Editie NL.

Knappe patatten

Ook het uiterlijk van een gemiddeld patatje is de laatste jaren geüpgraded. "Ze beginnen er steeds mooier uit te zien. Het moet tegenwoordig natuurlijk ook Insta-waardig zijn", aldus de Snackspert.

Gouwe ouwe snackbar

Toch doet de ouderwetse snackbar aan die moderne frietcreaties niet mee. "Ik heb niet de indruk dat de 'gewone' snackbar nu ook allemaal met verschillende toppings komt. Moeten ze ook niet doen, hoor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patatje handelsoorlog: Colombia en Nederland verwikkeld in frietconflict

Zelf aan de slag

Ga je zelf aan de slag met een zak aardappelen en een frituurpan, dan is er volgens chefkok Jim de Jong een aantal dingen om op te letten. Met Editie NL deelt hij zijn stappenplan voor de beste zelfgemaakte patatten.

  1. Snijd aardappels (bij voorkeur van het soort Agria) in stroken.
  2. Was de aardappels, zodat het overtollige zetmeel verdwijnt.
  3. Kook de aardappelstengels zo'n acht minuten in water.
  4. Leg ze 10 minuten in de koelkast, voor de ventilator
  5. Frituur ze voor de eerste keer, op 140 graden.
  6. Leg ze terug in de koelkast.
  7. Frituur ze voor de tweede keer frituren, nu op 180 graden.

Dan nog een paar aandachtspunten: "Gebruik weinig zout in het water waar je de aardappelstengels in kookt. Bak de frieten verder in een grote frituurpan zodat ze de ruimte hebben. Ook het vet is natuurlijk heel belangrijk. Kies bij voorkeur voor zonnebloem of paardenvet. Na afloop goed afzouten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore