Ga naar de inhoud
Checklist

Pas op voor malafide hondenfokkers: verwaarloosde honden voor spotprijs

Maja kocht haar hond Luna bij een malafide hondenfokker

Check goed bij welke fokker je je puppy koopt. Daarvoor waarschuwt de Dierenbescherming. Helaas zijn er veel handelaars die hun honden verwaarlozen. "Ik ben er ingetuind en voel me enorm schuldig."

In het Brabantse Maarheze heeft de politie gisteren ruim veertig verwaarloosde honden – waarvan ruim dertig puppy's – gevonden op het erf van een hondenfokker. De beestjes waren veel te mager en zaten in hun eigen poep. Hun verblijven waren ernstig vervuild. Vermoedelijk zijn de pups besmet met wormen.

Malafide hondenfokkers

Volgens Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming telt Nederland veel van dit soort malafide hondenfokkers. "Het grote probleem is dat kopers deze praktijken in stand houden. Zij willen een hond, zien op Marktplaats spotprijsjes en maken een afspraak", vertelt hij aan Editie NL.

Om te verbergen hoe slecht de verblijven eruitzien, nemen illegale hondenfokkers de puppy's mee naar een andere plek. "Die mensen worden dan verliefd op een pup en schaffen hem aan. Maar na een tijdje merken ze vaak dat er van alles aan het dier mankeert."

Huis
Lees ook:
Huis vol ontlasting en urine: 44 verwaarloosde honden gered

Erin getrapt

Maja Marcelissen is een van die mensen. Zij kocht vier jaar geleden een puppy bij de desbetreffende malafide fokker in Maarheze. "Toen ik Luna voor het eerst zag, was ik meteen verkocht. We besloten de Jack Russell mee naar huis te nemen."

Al gauw begon echter de ellende. "Luna werd ziek. Ze bleek niet alleen kennelhoest te hebben, maar ook bacteriën in haar ogen en een darminfectie. Bovendien was ze niet ingeënt, terwijl de fokker dat wel had beloofd."

Probleemhond

Nog steeds kampt Luna met veel problemen. "Ze is erg angstig en haar darmen werken niet goed. Als ik met haar ga wandelen moet ik goed op haar letten, want ze kan niet goed met andere honden overweg. Heel zielig."

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar gedumpte kittens gevonden dankzij 'massaal delen'

Checklist

Met haar verhaal hoopt ze anderen te kunnen waarschuwen. "Trek de fokker alsjeblieft goed na. Ik ben er ingetuind en voel me enorm schuldig. Het is verschrikkelijk."

Ook Nagtegaal van de Dierenbescherming benadrukt hoe belangrijk het is om de puppyhandelaar goed na te trekken. "Daarvoor hebben we een speciale checklist samengesteld."

Maarheeze

De ruim veertig honden die werden gevonden in Maarheeze zijn inmiddels overgebracht naar een opvangadres waar ze goede zorg krijgen. Wat er gebeurt met de fokker, is aan het OM. Hij zou zijn vertrokken op het moment dat de politie arriveerde.