Vijf jaar Micropia

Vind jij handen schudden op verjaardagen vies? 'Het is juist gezond om te doen'

27 september 2019 15:55 Aangepast: 27 september 2019 16:03
Handen schudden is hartstikke goed voor je gezondheid Beeld © iStock

Je gebruikt ze om een boterham mee in je mond te stoppen, maar ook om je kont mee af te vegen. Niet verrassend dat er op je handen een hoop bacteriën en schimmels leven. Hoe zorg je dat je handen gezond blijven? En is de hand van een toiletjuffrouw viezer dan die van een kantoormedewerker?

Vandaag is in ARTIS-Micropia, het microbenmuseum in ARTIS, de 'Handwand' geopend. Op deze muur hebben bekende en onbekende Nederlanders - waaronder André Kuipers, Sophie Hilbrand en Rico Verhoeven - hun handafdruk achtergelaten. Stuk voor stuk uniek, en inclusief duizenden micro-organismen.

Op elke hand krioelt het van de microben: gemiddeld leven daar zo'n 150 soorten bacteriën en 30 soorten schimmels. De exacte samenstelling is voor iedereen anders. Sterker nog, op je linkerhand leven zelfs andere soorten dan op je rechterhand.

Handjes schudden

Al die bacteriën en schimmels klinken misschien als een reden om op verjaardagen geen handen meer te schudden, maar niets is minder waar. Het is juist goed om handmicroben met anderen uit te wisselen. "Sommige microbensoorten van anderen worden vast onderdeel van je eigen ‘handmicrobioom’ en zorgen zo voor extra diversiteit. Dat maakt je hand stabieler en gezonder", vertelt Jasper Buikx, microbioloog en hoofd van Micropia, aan Editie NL.

De handwand is deze ochtend geopend De handwand is deze ochtend geopend

Desinfecterende gel

De hele dag lang je handen ontsmetten is dus echt niet nodig. "Je ziet weleens mensen die continu in de weer zijn met desinfecterende gel. Dat is echt niet de bedoeling. Je huidmicroben houden microben van buitenaf tegen. Ze zijn dus de eerste vorm van afweer, en houden je huid juist gezond."

Blijven wassen

Toch betekent dat niet dat je voortaan nooit meer je handen hoeft te wassen. Niet alle microben waar je handen mee in aanraking komen, zijn namelijk van het 'gezonde' soort. "De ontlastingsbacteriën die in je darmen leven, wil je niet aan je handen hebben. Voor je het weet belanden ze in je mond. Dus als je naar het toilet bent geweest en voordat je gaat eten is het zeker verstandig om je handen te wassen."

De handwand De handwand

Per beroep

Of er een groot verschil zit in de handen van een toiletjuffouw en die van een kantoormedewerker? "Ja en nee", zegt Jasper. "Het verschil zit 'm met name in de microben die je dagelijks opdoet, maar er ook weer makkelijk afwast. Bijvoorbeeld de bacteriën die op je toetsenbord zitten. Het maakt niet uit hoe oud je bent, waar je vandaan komt of wat voor werk je doet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na het plassen, handen wassen: en zo doe je dat goed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore