Ga naar de inhoud
Geen wetenschappelijk bewijs

Pillen maken van je placenta: heeft het nut?

Janneke Foole maakt pillen van een placenta Beeld © Editie NL

De ene moeder gooit de placenta na de bevalling weg, de ander laat 'm aan de baby zitten en wéér een ander eet 'm op. Voormalig K3-zangeres Josje Huisman behoort tot de laatste categorie. Zij besloot pillen van haar moederkoek te maken. Deskundigen zien er echter het nut niet van in.

Josje Huisman beviel afgelopen december van een zoon. Na afloop liet ze haar placenta drogen en in poedervorm capsuleren. In de kraamperiode nam ze elke dag een pil, om zo aan extra energie te komen.

Herontdekt

Josjes aanpak is voor Janneke Foole doodgewoon. Zij richtte Happy Mama Pills op, een bedrijf dat placenta's in capsules verwerkt. Volgens haar is het eten van de placenta niets nieuws. "Het gebeurt al duizend jaar lang, maar het is de laatste tijd weer herontdekt. Ook zoogdieren eten de placenta op", vertelt ze aan Editie NL.

Ze merkt dat het eten van de placenta steeds populairder wordt. "Sinds Kim Kardashian het heeft gedaan, is het in de VS booming. In Engeland ging het precies zo."

Josje
Lees ook:
Josje Huisman slikt haar placenta door

Herstellen

Hoewel de placentapillen volgens Janneke niet voor iedereen werken, hebben veel vrouwen er profijt van. "Ze helpen vooral bij het herstel na de bevalling, maar zijn ook bevorderlijk voor de borstvoeding. Daarnaast worden de hormonen en het bloed op deze manier weer aangevuld."

Certificaat

Janneke was de eerste in Nederland die is gecertificeerd om placentapillen te maken. Inmiddels zijn er nog twee anderen die het mogen doen. "Ik werkte altijd in de verpleging, dus ik had er al wel een beetje verstand van. De handeling is geen hogere wiskunde, maar het moet wel nauwkeurig gebeuren. Ik mag geen fouten maken, want het is voor de mensen echt once in a lifetime", aldus Janneke.

Hilary
Lees ook:
Hilary Duff dronk haar placenta op na de bevalling

Onzin

Volgens huisarts Job Nievaart zijn de positieve effecten van het eten van de placenta lariekoek. "Het werkt zeker niet. Het zal meer in je hoofd werken dan dat het medisch iets doet", vertelt hij aan Editie NL.

Hij gaat verder: "Tijdens zwangerschap gebeurt er heel veel in je lijf. De bekkenbodem is bijvoorbeeld breder geworden en moet weer versmallen. De natuur kan dit zelf, daar hoeven we niets aan te veranderen."

IJzer- en eiwitrijk voedsel

Als je tijdens de bevalling veel bloed bent verloren, kun je je volgens Nievaart zwak voelen. "Dan kun je het best ijzer- en eiwitrijk eten. Dat werkt minstens zo goed."

Kortom: placentapillen zijn volgens Nievaart grote onzin. "Net zoals sommige mensen zeggen dat je stukjes placenta aan je hond kunt voeren om binding met je baby te creëren. Dat is totaal niet bewezen."