Ga naar de inhoud
Beloning

In Amersfoort kun je geld verdienen door samen af te vallen

Beeld © iStock

Geld verdienen met afvallen, dat wordt mogelijk voor inwoners van Amersfoort. De gemeente start het experiment om ervoor te zorgen dat mensen samen hun leefstijl op een positieve manier veranderen. Halen we onze doelen eerder als we er geld voor krijgen?

De gemeente start de proef samen met gezondheidsbedrijf Pluhz,in wijken waar de leefstijl een probleem is: het gemiddelde bmi is er hoog of er komt veel diabetes voor. Amersfoorters kunnen in een groep meedoen aan het experiment, omdat dat mensen volgens Pluhz meer zou motiveren.

Beloning

"We meten het bmi van de groep -van tussen de vijf en tien personen- aan het begin en aan het eind. Als het groepsgemiddelde met 5 procent daalt, worden ze beloond", vertelt projectleider Robert Weij. Ze kunnen dan per groep tussen de 100 en 200 euro verdienen. Tijdens de eerste proef krijgen groepen ongeveer vier maanden de tijd.

Het belonen is effectief, denkt Weij. "We hebben een succesvolle test bij vijf bedrijven gedaan. Mensen vinden het fijn als ze zelf kunnen bepalen wat hun beloning is, en dat kan als je geld krijgt." 

'Een
Lees ook:
'Een bierbuik? Ik?' Mannen, hij verdwijnt pas als je erkent dat je hem hebt

Cadeautje

"Een beloning werkt altijd", meent Floor van den Brand van Maastricht University. Ze deed onderzoek naar beloningen bij stoppen met roken. "We denken dat het een soort steuntje in de rug is. Ze kregen extra motivatie om te stoppen door de beloning. Van het verbeteren van je leefstijl zie je niet direct resultaat, maar van een beloning wel. Het is een concreet doel in de nabije toekomst."

Geld is daarbij een betere beloning dan bijvoorbeeld een fitnessabonnement. "Als mensen geen zin meer hebben, dan raken ze in verval. Het moet zoveel mogelijk lijken op cadeautje waardoor het echt leuk is om te krijgen. De hoogte is niet van belang, het draait ook om het symbolische belang."

Op gewicht blijven

Het is wel de vraag of de deelnemers aan de proef ook op gewicht blijven als er in de toekomst geen beloning meer is. "Bij roken is het zo dat de kans om na een jaar weer te beginnen heel klein is. Hoe langer het je lukt, hoe makkelijker vol te houden. Maar bewegen, op gewicht blijven, moet je elke dag weer doen dus dat is moeilijker", zegt Van den Brand.

Het kan dan wel weer meehelpen dat de Amersfoorters in een groep bezig zijn: "Steun werkt goed, en je creëert een soort groepsdruk als je de beloning deelt."

Bekijk hier de video

02:41