Lachertje

Geen succes: eerste lachgaswinkel van Nederland sluit al na twee maanden

24 september 2019 18:07 Aangepast: 24 september 2019 18:08
Eigenaar Mathieu Hölzken met zijn eerste klant Beeld © Editie NL

Even overdag een lachgasballonnetje halen: Venray blijkt er geen behoefte aan te hebben. De allereerste lachgaswinkel van het land sluit na een krappe twee maanden alweer z'n deuren.

Op 2 augustus werd officieel het lintje van Valse Lucht Venray geknipt. De eerste lachgaswinkel van Nederland was daarmee een feit. Helaas voor eigenaar Mathieu Hölzken bleek die geen succes. Nog geen twee maanden later maakt hij bekend zijn deuren te sluiten.

Geen behoefte

Volgens Mathieu is er geen behoefte aan een lachgaswinkel. "Misschien ben ik met Valse Lucht mijn tijd te ver vooruit en is het gebruik van lachgas over twee, drie jaar wat meer ingeburgerd", zegt hij tegen De Limburger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland straks vol lachgaswinkels? 'Je ziet iedereen met zo'n ballon'

Liever 's nachts

Hij gaat verder: "Op dit moment kan ik geen boterham verdienen met de verkoop van ballonnetjes. De flessen met lachgas lopen wel goed. Mensen willen toch meer in de nachtelijke uren, onder meer tijdens het uitgaan, lachgas gebruiken."

Voor de verkoop van flessen met lachgas heeft hij echter geen winkelpand nodig. "En voor een nachtvergunning hoef ik bij de gemeente Venray natuurlijk niet aan te kloppen", aldus Mathieu, die zijn winkel op 1 oktober sluit.

Eerder in Editie NL

Begin augustus vertelde eigenaar Mathieu Hölzken nog trots in Editie NL over de opening van de winkel. Daar had hij dertig bioscoopstoelen neergezet, waarin gebruikers onderuit konden zakken bij het inhaleren van een ballonnetje lachgas.

Retaildeskundige Cor Molenaar voorspelde destijds al dat het succes niet lang zou duren. "Het zal over twee of drie jaar echt niet meer bestaan", dacht hij. Dat blijkt achteraf nog ruim genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Venray krijgt eerste lachgaswinkel van Nederland

Gemeente is tegen

De gemeente zal niet om rouwen om de sluiting. Die was van begin af aan al niet enthousiast over de opening van de winkel. Tegenhouden konden ze de winkel echter niet, want het gebruik van lachgas is legaal in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore