Traditionele rolverdeling

Klussen in veel huishoudens nog steeds een mannentaak

24 september 2019 11:51 Aangepast: 24 september 2019 18:42
Verslaggever Lonneke test haar eigen kluskunsten Beeld © Eigen foto

We koken allebei, verdelen keurig de huishoudelijke taken en ook opvoeden doen mannen en vrouwen samen. Maar klussen? Nee, dat vinden we echt nog steeds een mannentaak.

Anno 2019 roepen we heel hard dat het afgelopen is met de traditionele rolverdeling. In hoeveel huishoudens is het immers nog de vrouw die elke avond achter het fornuis staat? Toch blijkt uit onderzoek van OfferteAdviseur dat een derde van de mensen – mannen én vrouwen – vindt dat 'een echte man' kan klussen.

De helft van de vrouwen vindt het belangrijker dat de partner goed kan klussen, dan dat-ie lekker kan koken. Een derde vindt kluskennis zelfs belangrijker dan salaris. Daarnaast vindt 88 procent van de vrouwen het aantrekkelijk als de partner kan klussen.

Heft in eigen handen

Thessa Koenders is jarenlang klusvrouw geweest en verzorgt inmiddels al elf jaar lang klusworkshops voor en door vrouwen. Veel van haar cursisten komen om zich te verzetten tegen het stereotype beeld van de man die alle klusjes opknapt. "Ze willen niet meer afhankelijk zijn en het heft in eigen handen nemen. Of hun vader van tachtig kan niet meer op de ladder, en ze willen het daarom zelf leren", vertelt ze aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je kind opvoeden zonder genderstereotypen: 'Hij mag zelf kiezen'

Geen toegang voor mannen

Volgens haar werkt het voor vrouwen drempelverlagend om workshops aan te bieden waar geen mannen bij zijn. "Ik leg alles rustig vanaf de basis uit. Vrouwen zijn vaak wat angstiger aangelegd en vinden het bijvoorbeeld spannend om een zaag vast te pakken. Ook komen geluiden bij vrouwen harder binnen. Ze zijn wat sensitiever."

Onhandige mannen

Thessa hoopt dat het snel voorbij is met de traditionele rolverdeling, want die is volgens haar grote onzin. "Als je tieten hebt, wil dat echt niet zeggen dat je niet met een boormachine om kunt gaan. Geloof mij: er zijn ook veel onhandige mannen."

Ze gaat verder: "Moet je eens kijken hoeveel mannen een nieuwe IKEA-kast uit elkaar moeten halen omdat ze direct zijn begonnen met opbouwen. Vrouwen leggen eerst netjes alle spullen op een rij en bekijken de handleiding. Mannen zijn trouwens vaak onzekerder, want er wordt van ze verwacht dat ze standaard kunnen klussen."

Emmalie is klusvrouw in Utrecht Emmalie is klusvrouw in Utrecht

Carrièreswitch

Emmalie van de Venne was ooit fysiotherapeut. Na een burn-out besloot ze haar leven drastisch om te gooien en werd ze klusvrouw in Utrecht. "Ik was best goed in klussen en kon via een meubelmaker aan de slag. Nu doe ik waar ik echt blij van word", zegt ze tegen Editie NL.

Haar vrienden en familie reageerden positief op haar carrièreswitch. Toch merkt Emmalie dat veel mensen ook verbaasd zijn als ze horen wat haar werk is. "Als ik op een verjaardag ben en er normaal uitzie, kunnen mensen zich vaak niet voorstellen dat ik voor werk in baggy kleren op de grond lig."

Vooroordelen

Met het stereotype dat vrouwen niet kunnen klussen krijgt ze regelmatig te maken. "Bouwvakkers kijken vaak mee of ik het wel goed doe. Of ze geven spontaan tips, terwijl ze dat bij een andere man echt niet zomaar doen."

Ze vindt het jammer dat het klussen in veel huishoudens nog steeds de taak van de man is. "Dat is toch oneerlijk? Een man die niet kan klussen is heus niet minder man. Sommigen zijn gewoon echt onhandig. Doe gewoon wat je leuk vindt, net als ik. Dan word je er wel goed in, wat je geslacht ook is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stockfoto's worden inclusiever: weg van de stereotypen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore