Haags experiment

Eerste schoolstraat van Nederland is een feit: geen auto's rond schooltijden

23 september 2019 17:17
Kinderen van basisschool De Abeel helpen met het regelen van het verkeer Beeld © Eigen foto

Een 'schoolstraat', oftewel een straat die tijdens het begin en einde van de schooldag gesloten is voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente Den Haag is naar eigen zeggen de eerste in Nederland die er een heeft. Vooralsnog gaat het om een proef.

Het was vanmorgen opvallend rustig rondom de Christelijke Montessorischool De Abeel in Den Haag. Sinds deze week worden motorvoertuigen daar rond breng- en haaltijden gemeden. Alleen fietsers en wandelaars mogen de straat in.

Onveilig en onrustig

"Het is hier op straat vaak onveilig", vertelt onderwijzeres Nicole Visser. "De school ligt in een hele smalle straat waar veel auto's doorheen rijden. Dat levert niet alleen gevaar op, maar is ook erg onrustig voor de kinderen."

Positief

Volgens Nicole kijken veel automobilisten niet goed om zich heen. "Er is nog geen ongeluk gebeurd, maar dat willen we dan ook graag voorkomen", vertelt ze aan Editie NL. Tot nu toe is ze positief over het experiment. "Het is een stuk rustiger en er is meer ruimte."

Roekeloze bestuurders

Abel is een van de kinderen die vandaag helpt het verkeer tegen te houden. "Tot nu toe luistert iedereen goed. Ze rijden gewoon een blokkie om", vertelt hij aan Editie NL.

Abel is zelf blij met de maatregel. "Het is hier gevaarlijk met al die auto's. Mensen rijden roekeloos de bocht om. Veel ouders gooien hun kinderen er hier uit en gaan daarna snel door naar werk. Ik ben een keer bijna tegen een autodeur aangeklapt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Veiligheid voor kind in het verkeer sterk verbeterd'

Goed voorbeeld

Ook twee moeders laten weten blij te zijn met de nieuwe maatregel. "We vinden het een goed plan, want het is hier aan het begin en einde van de dag altijd één grote chaos. Bovendien is het een goed voorbeeld voor de kinderen. Zo worden zij aangespoord om lopend of op de fiets naar school te gaan."

Experiment

De straat is nog tot het einde van de week afgesloten. Na afloop wordt de balans opgemaakt en zal besloten worden of de straat definitief gesloten blijft op vaste tijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore