Carnivoordieet

Jurriaan eet elke dag alleen maar vlees: 'Ik voel me nu een echte man'

23 september 2019 14:13 Aangepast: 23 september 2019 18:38
Jurriaan voelt zich goed bij het 'vleesdieet; Beeld © Eigen foto

In een tijd waarin steeds meer mensen vegetariër en veganist worden, klinkt een carnivoordieet niet voor de hand liggend. Toch zijn er mensen die elke dag alleen maar dierlijke producten eten, zoals Jurriaan de Haas. "Ik wil een nuance brengen in de angst om vlees te eten."

In Amerika zijn er duizenden mensen op vleesdieet, ook wel bekend als het 'carnivoordieet'. Zij eten alleen maar dierlijke producten en beweren zich er fantastisch, sterker en slanker door te voelen. Ook in Nederland zijn er aanhangers van het dieetregime.

De keuze is reuze

Personal trainer Jurriaan de Haas eet al zeven maanden bijna alleen maar dierlijke producten en voelt zich sindsdien beter dan ooit. "Ik eet vooral rund, want daar ga ik het best op. Maar je mag binnen dit dieet ook varken, schaap, geit, vis en zuivel eten", legt hij uit aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog steeds veel vlees op de barbecue: 'We staan wel open voor vleesvervangers'

Cowspiracy

Jurriaan heeft niet altijd zoveel vlees gegeten. De afgelopen jaren heeft hij veel verschillende soorten diëten uitgeprobeerd. "Rond mijn vijfentwintigste keek ik de documentaire Cowspiracy, over hoe slecht het eten van vlees is voor het milieu en menselijk lichaam. Ik raakte ervan overtuigd dat ik beter kon stoppen."

Vegetarisch en veganistisch

Hij begon te experimenteren met vegetarisch en veganistisch eten. "Ik vond het niet per se zielig voor de dieren, maar deed het vooral voor mezelf. Het bleek niet goed te werken: ik kon niet meer trainen en raakte ontzettend gefrustreerd. Na twee jaar ben ik ermee gestopt."

Grote stukken vlees

Daarna heeft hij verschillende andere diëten geprobeerd. "Ik merkte dat mijn lichaam goed gaat op vlees, dus ben ik me daar meer in gaan verdiepen. Op Instagram kwam ik steeds vaker mensen tegen die grote stukken vlees naar binnen werkten. Toen ben ik eens gaan luisteren naar de podcast van Joe Rogan, waarin hij vertelt over het carnivoordieet."

Mentaal stabieler

Hij besloot zich er meer in te verdiepen en raakte – hoewel er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek over bestaat – overtuigd. "Ik dacht: ik ga het gewoon doen. Sindsdien voel ik me mentaal een stuk stabieler. Bovendien neemt m'n spiermassa toe, zelfs als ik weinig sport."

Angst om vlees te eten

Op zijn Instagram deelt hij plaatjes van de enorme bonken vlees die hij dagelijks naar binnen werkt. Ook gaat hij binnenkort meewerken aan een podcast over het dieet. "Ik wil een nuance brengen in de angst om vlees te eten."

Beter libido

Naar de buitenwereld moet hij zich vaak verantwoorden. "Maar ja, ik heb deze keuze voor mezelf gemaakt. Ik heb mijn kracht terug, voel me helder en ben weer gelukkig. Ook voel ik me weer echt man en is mijn libido weer de oude."

 

Korte termijn

Voedingswetenschapper Ingeborg Brouwer is minder enthousiast. "Dit dieet is slopend voor het mileu. En echt gezond kan het niet zijn. Op de korte termijn zal het misschien best lekker voelen, maar op de lange termijn is het echt geen goed idee", vertelt ze aan Editie NL.

Risico's

Ook zitten er risico's aan om zoveel vlees te eten. "In rood vlees zitten stoffen die niet gunstig zijn, en die je met mate zou moeten nemen. Op lange termijn heb je echt grotere kans op hart- en vaatziektes en kanker."

Ze gaat verder: "Eenzijdige diëten zijn sowieso niet verstandig. Het is gevaarlijk om zo'n extreem eetpatroon aan te nemen. Veganistisch eten kan geen kwaad, maar dan moet je wel heel goed opletten wat je allemaal binnenkrijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tim eet sinds twee jaar veganistisch: 'Ik ben nog geen dag ziek geweest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore