Ga naar de inhoud
Stoptober

Utrechtse wijk Oog in Al wil eerste rookvrije wijk worden

De wijk Oog in Al zet zich in voor een rookvrije generatie Beeld © ANP

De Utrechtse wijk Oog in Al moet de eerste complete wijk worden waar niet gerookt wordt. Daarvoor maken scholen, huisartsen en ondernemers zich hard in aanloop naar Stoptober.

Een rookvrije generatie is de toekomst, denkt Oog in Al. Om dat te verwezenlijken slaan professionals uit de wijk de handen ineen. Zij gaan mensen verzoeken om op straat geen sigaretten meer op te steken.

Gastlessen door huisartsen

De eerste straat van de wijk – de Händelstraat – wordt vanaf 1 oktober al rookvrij. Bordjes op de gevels van scholen, kantoren en het gezondheidscentrum moeten mensen daarop wijzen. Ook gaan huisartsen gastlessen geven op basisscholen.

ProRail
Lees ook:
ProRail wil alle stations helemaal rookvrij maken

Bespreekbaar maken

Officieel verbieden om te roken op straat kan niet zomaar, maar door te informeren, bespreekbaar te maken en het goede voorbeeld geven hopen de initiatiefnemers alsnog zoden aan de dijk te zetten. Tijdens een theatervoorstelling zal worden besproken hoe een rookvrije wijk te stimuleren is.

Stoptober

De actie is in leven geroepen in aanloop naar Stoptober, een jaarlijkse actie om in de maand oktober zoveel mogelijk rokers te laten stoppen. Zij worden uitgedaagd om 28 dagen lang van de sigaretten af te blijven. Uit onderzoek blijkt dat dat precies lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Aantal
Lees ook:
Aantal rookvrije sportclubs in één jaar ruim verdubbeld

Vanuit de maatschappij

"Het lijkt me een fantastisch initiatief", zegt woordvoerder Debbie prijs van Stoptober tegen Editie NL. "Deze actie komt vanuit de mensen zelf, en wordt niet van bovenaf opgelegd. Zolang het op een vriendelijke manier gebeurt, kan ik me niet voorstellen dat zoiets verkeerd valt. Iedereen wil er toch voor zorgen dat kinderen niet in aanraking komen met roken?"

Andere plekken

Ook in Groningen wordt al geëxperimenteerd met rookvrije zones in de openbare ruimte. Bovendien is het op steeds meer openbare plekken zoals terrassen en speeltuinen in Nederland verboden een sigaret op te steken.

Roken
Lees ook:
Roken in publieke ruimtes wordt in Groningen verboden