Ontevredenheid stijgt

Van een eigen (huur)huis worden we steeds minder gelukkig

20 september 2019 15:25 Aangepast: 20 september 2019 18:36
Foto ter illustratie Beeld © iStock

We zijn in de afgelopen jaren minder tevreden geworden met ons huis, dat blijkt uit het WoonOnderzoek van het CBS. Vooral huurders in Den Haag zijn niet bepaald te spreken over hun woonomstandigheden. Maar waarom zijn we minder gelukkig in onze huizen?

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal mensen met een koopwoning dat tevreden is met hun huis, is gedaald van 97 procent in 2006 naar 93 procent in 2018. Onder huurders is er een sterkere daling te zien: in 2006 was nog 81 procent van de huurders tevreden met hun huurwoning, nu is dat nog maar 71 procent.

Woningmarkt op slot

Tanja Traag, demograaf van het CBS, vindt het verschil tussen de tevredenheid van mensen met een koopwoning en huurders 'best wel groot'. "Ergens is dat natuurlijk wel logisch, want mensen hebben zelf een huis gekozen en gekocht. Maar de woningmarkt zit op slot en vooral huurders hebben er last van", zegt Traag tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haast op huizenmarkt: woningen nog nooit zo kort te koop

Van alle huurders zijn huurders uit Enschede, Arnhem maar vooral uit Den Haag maar matig tevreden: in de Hofstad is slechts 62 procent blij met zijn/haar huurwoning.

Minder blij in flat en appartement

"Vaak is er in veel huurwoningen sprake van veel achterstallig onderhoud", zegt Traag. "Als huurder heb je dat zelf niet in de hand. Daar moet echt een verhuurder iets aan doen. Waarom er zoveel ontevredenheid is in Den Haag over de huurwoningen, is niet bekend. Over het algemeen geldt dat bewoners van flats en appartementen minder tevreden zijn, dat kan er mee samenhangen."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Femke vond de ideale huurwoning online, maar het bleek allemaal nep

Volgens de demograaf heeft de tevredenheid niet alleen te maken met de woning zelf, ook de tuin, de garage en de schuur worden meegenomen in het eindoordeel. Uit de cijfers van het CBS blijkt inderdaad dat slechts 61 procent van de huurders tevreden is over de tuin. "Een hoop aspecten speelt hier een rol: heb je bijvoorbeeld fijne buren? Is er overlast? Ligt er (veel) hondenpoep?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore