Ga naar de inhoud
Statement

Advocaat Peter Schouten wil Nabil B. verdedigen: 'Ik hoop dat velen mijn voorbeeld volgen'

Advocaat Peter Schouten Beeld © Schoutenlegal.nl

De Bredase advocaat Peter Schouten heeft aan de rechtbank van Amsterdam laten weten dat hij kroongetuige Nabil B. wil bijstaan. Hij hoopt op deze manier andere advocaten te bewegen hetzelfde te doen. "We staan samen sterk. Gaat de één, dan komt de volgende."

Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., werd woensdagochtend doodgeschoten in Amsterdam. Net als zovelen hoorde Peter Schouten in de loop van de ochtend dat het om zijn collega Derk Wiersum ging. De Bredase advocaat besloot, nadat de eerste schrik was gezakt, een mail naar de rechtbank in Amsterdam te sturen waarin hij zichzelf aanbood als nieuwe advocaat van Nabil B.

Waar
Lees ook:
Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om? Dit is wat je moet weten

"Ik heb er heel erg mee gezeten deze week: 'wat moet ik doen?'", zegt Schouten tegen Editie NL. "Maar dit raakt de kern van ons bestaan als advocaat en onze rechtsstaat. Als ik deze verdediging niet op me zou willen nemen, dan moet ik nu mijn toga aan de wilgen hangen. Want in een rechtsstaat heeft iedereen recht op verdediging."

Met z'n allen opstaan

Schouten deelde zijn besluit ook op Twitter, met de hoop dat vele collega-advocaten zijn voorbeeld zullen volgen. "Het zou toch mooi zijn als we met z’n allen zouden opstaan? We laten daarmee zien dat we samen sterk staan. Gaat de één, dan komt de volgende en ga zo maar door."

Advocaten
Lees ook:
Advocaten en rechters verbijsterd en boos: 'Niet toegeven aan terreur'

Of er al veel collega’s zich ook hebben aangeboden, wil Schouten niet zeggen. Dat laat hij liever aan hen zelf over om daarmee naar buiten te komen. "Ik heb de keuze gemaakt om dit aan de grote klok te hangen. Zij moeten dat voor zichzelf bepalen." Het initiatief van enkele advocaten om afgelopen woensdag als statement 'Ik ben Derk Wiersum' te twitteren, vindt Schouten 'lief, leuk, maar heel erg vrijblijvend'.

Zelf ook bedreigd

Advocaat Schouten kent helaas maar al te goed de gevaarlijke kanten van zijn vak. In 2016 werd hij zelf vier maanden lang 'ernstig bedreigd'. "Ik kreeg een tip dat een huurmoordenaar het op mij en mijn cliënt had voorzien. Ik heb dit destijds bij de deken en de hoofdofficier gemeld, waarna ik wel wat beveiliging heb gekregen."

Vlaggen
Lees ook:
Vlaggen halfstok bij rechtbanken en advocatenkantoren: 'Rust zacht, confrère'

Toch mag die beveiliging beter, vindt Schouten. Hij pleit dan ook voor de oprichting van een fonds voor de advocaten die door de uitoefening van hun vak, risico lopen.

Schrikreacties bij hond uitlaten

"Natuurlijk heb ik in 2016 al discussies met mijn vriendin gehad of ik dit nog wel moet doen. Maar ik kwam altijd op 'ja' uit. Ik heb normaal gefunctioneerd tijdens het proces. Het enige wat ik had waren schrikreacties als ik ’s avonds laat op een donker pad mijn hond uitliet en ik hoorde iemand achter me. Dat heb ik overigens nog steeds."

Het is na zijn mail aan de rechtbank niet gezegd dat Schouten ook daadwerkelijk Nabil B. gaat bijstaan. "Dat is aan hem. Ik heb in ieder geval nog geen contact met hem gehad."