Kwartels en grasparkieten

Duizenden vogels onder zeer slechte omstandigheden gefokt: 'Zoveel dierenleed'

19 september 2019 10:36
De vogels hadden nauwelijks drinkwater Beeld © Dierenbescherming

Inspecteurs van de Dierenbescherming zijn wel wat gewend, maar van wat ze in de schuren van een Brabantse vogelfokker aantroffen schrokken ze behoorlijk. Hokken die al jaren niet waren schoongemaakt, vogels die totaal in het donker zaten en aangepikte vogels met veel te veel in een hokje. "De stank was niet te harden."

De inspecteurs bezochten een tijdje geleden een vogelmarkt in Barneveld. Ze besloten een fokker van Chinese Dwergkwartels eens thuis te bezoeken omdat ze vermoedens hadden de vogels niet goed op de juiste manier gefokt werden.

Geen daglicht

Thuis bij de fokker troffen ze ruim drieduizend vogels in smerige en veel te kleine hokken aan. "Zonder schoon drinkwater en bovendien ook nog eens zonder daglicht," laat de Dierenbescherming aan Editie NL weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren voetballen met duif: dier overleeft het niet

"De kwartels zaten met vele tientallen tot meer dan honderd dieren in veel te kleine kooien. Hierdoor waren er veel vogels aangepikt door soortgenoten. Ook zaten er veel zieke en zelfs dode dieren in de verblijven."

Volgens de inspecteurs waren veel waterflessen verstopt waardoor de dieren niet konden drinken. Daarnaast trokken de smerige schuren veel ratten en muizen aan. "Voor muizen en ratten was het geheel een walhalla, een gedekte tafel", aldus een van de inspecteurs.

Proces verbaal

De eigenaar van de vogels heeft een proces verbaal gekregen en een 'last onder bestuursdwang' opgelegd gekregen. Dat wil zeggen dat hij ervoor moet zorgen dat de hokken worden schoongemaakt en de leefomstandigheden van de vogels worden verbeterd.

De fokkerij is niet meteen ontruimd omdat de inspecteurs bang zijn dat de fokker dan weer opnieuw begint en niet leert hoe het wel moet. "We hopen nu met hem gecontroleerd de situatie te verbeteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore