Gevaarlijk

Weer een fietser op de snelweg gespot: waarom gaat dit zo vaak mis?

19 september 2019 11:58 Aangepast: 20 september 2019 12:01
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Bij de politie zijn gisteravond meerdere meldingen binnengekomen van iemand die over de vluchtstrook van de A28 bij Nunspeet fietste. Een gevaarlijke situatie, maar het is zeker niet de eerste keer dat het fout gaat.

'Politie haalt 'snelwegfietser' van A12', 'Politie haalt fietser van de A1' en 'Fietser van A16 gehaald: 'Het is de kortste route naar Roosendaal''. Steeds vaker lijken fietsers op te duiken op de snelweg. Gisteravond nog werd een fietser gespot langs de A28.

Toch is het volgens Rijkswaterstaat moeilijk om in te schatten hoe vaak het fout gaat. "Soms komen wij ter plaatse, soms de politie. En er wordt niet altijd melding gemaakt van een fietser", zegt een woordvoerder tegen Editie NL. "Of het dus vaker gebeurt, kunnen we niet zeggen."

Navigatie

Ook is het lastig om te zeggen hoe het komt dat het zo vaak fout gaat. "In sommige gevallen komt het door de navigatie. Die moet je instellen als auto, fietser of wandelaar. Het gebeurt nog wel eens dat een fietser het autosymbooltje aantikt."

Deze fietser werd begin van de maand van de A12 gehaald Deze fietser werd begin van de maand van de A12 gehaald

Volgens L1 moeten fietsers rond Brunssum die op Google Maps vertrouwen oppassen dat ze niet op de snelweg terecht komen. De app zou je bij de kortste route namelijk via de N300 sturen.

'Gebruik je gezond verstand'

Rijkswaterstaat adviseert mensen vooral om zelf na te blijven denken. "Gebruik je gezond verstand. In het verkeer moet je altijd zelf op blijven letten, of je nu loopt, fietst of autorijdt."

Als het op bepaalde plekken vaker mis gaat, zal Rijkswaterstaat kijken of de verkeerssituatie aangepast moeten worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore