'Lekker makkelijk'

Al bijna 30 jaar Chicken Tonight: student Cedric eet het zeker vier keer per week

19 september 2019 09:44 Aangepast: 20 september 2019 15:35
In het studentenhuis van Cedric zijn ze dol op Chicken Tonight. Beeld © Editie NL

Unilever neemt na bijna 30 jaar afscheid van Chicken Tonight. Maar de liefhebber hoeft niet in paniek te raken: het makkelijke studentengerecht is verkocht aan voedingsmiddelenconcern Zwanenberg. Goed nieuws voor de Leidse student Cedric en zijn huisgenoten. Zij kunnen eigenlijk niet zonder de saus.

"Het is gewoon super makkelijk en snel klaar", zegt Cedric tegen Editie NL. "We eten het wel vier keer per week, voornamelijk met rijst." De student houdt naar eigen zeggen wel van koken, "maar als het snel moet, is het gewoon lekker makkelijk."

Daar ligt dan ook het succes van Chicken Tonight, denkt food trendwatcher Anneke Ammerlaan. "Net als Aardappel Anders was Chicken Tonight begin jaren '90 het eerste 'gemakkelijke' gerecht", vertelt ze aan Editie NL. "We gingen voor het eerst roerbakken en combineerden zoveel mogelijk vlees met saus. Omdat er groente in de saus zat, dachten mensen dat ze gezond aten."

'Grote potten roerbaksaus verdwijnen'

De veertien huisgenoten van Cedric eten graag van zijn specialiteit mee. "Ze vinden het prima. Iedereen bij ons thuis houdt van makkelijk eten." Zijn favoriete smaak? "Tikka Masala!"

Toch lijkt het Leidse studentenhuis een uitzondering. "Tegenwoordig gebruiken we veel minder saus en willen we natuurlijke smaken", legt Ammerlaan uit. "Al die grote potten roerbaksaus verdwijnen. We voegen er liever zelf tomaten en groente aan toe."

Cedric geniet van zijn Tikka Masala. Cedric geniet van zijn Tikka Masala.

'Gezondheid staat voorop'

Als Chicken Tonight voor studenten niet goed genoeg meer is, wat maken ze dan wel? "Pasta pesto met kip of een zelfgemaakte kapsalon is populair", zegt Sofie Chanou van 'Lekker en Simpel' tegen Editie NL. "Studenten willen tegenwoordig iets meer uit de kast halen en gerechten moeten er mooier uitzien. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor Instagram."

Volgens haar staat gezondheid voorop. "Mensen zijn daar echt meer mee bezig dan een paar jaar geleden. Er wordt echt op groente gehamerd." Toch heeft ze zelf ook mooie herinneringen aan Chicken Tonight. "Zeker in het begin van mijn studententijd at ik het geregeld. Het was een kwestie van opwarmen, rijst erbij en klaar is Kees."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore