Verkleed rennen

Duizenden Nederlanders gaan dit weekend hardlopen in Disneyland Paris

18 september 2019 16:30 Aangepast: 18 september 2019 17:09
Janine, Edwin en Shauny rennen dit weekend in Disneyland Paris Beeld © Privéfoto's

Hardlopen door een uitgestorven Disneyland Paris, langs attracties en onder het kasteel door. Dat klinkt misschien als een sprookje, maar voor tienduizenden mensen wordt dit komend weekend werkelijkheid tijdens het Disneyland Paris Run Weekend. Ook duizenden Nederlanders trekken hun hardloopschoenen aan in het pretpark. Onder hen zijn Janine, Edwin en Shauny.

Na de eerste keer hardlopen in Disneyland was de 33-jarige Janine Zuidema meteen verslaafd. "Ik kwam achteraf echt in een vakantiedip. De voorpret, het voorbereiden van de outfits. Het was een grote teleurstelling toen het erop zat. Toen zeiden we: dan gaan we toch volgend jaar weer?" Komend weekend doet Janine daarom alweer voor de derde keer mee aan verschillende runs in het pretpark. "De sfeer vind ik zo tof, ik vind het zo gezellig!"

Janine deed vorig jaar met haar dochter mee aan de kidsrun Janine deed vorig jaar met haar dochter mee aan de kidsrun

Blij als een kind

Ze is niet de enige: volgens Disney doen ruim 4000 Nederlanders mee. Ze kunnen dan kiezen uit drie afstanden. Op vrijdagavond de 5 kilometer, zaterdagochtend de 10 kilometer en zondag de halve marathon. Wie ze alle drie loopt, krijgt er nog extra medailles bij. Die 'challenge', 36 kilometer, gaat Janine dit jaar voor het eerst lopen. "Het is wel heel spannend of we het gaan halen, we hebben maar tot 18 kilometer getraind."

Vorig jaar liep ze de 5 kilometer en de halve marathon en deed ze ook mee aan de speciale kinderafstand. Inclusief Disney-outfits. Die liggen ook dit jaar weer klaar. "Ik ben er heel lang mee bezig. Het is een combinatie van dingen kopen en die dan verknippen en naaien." Maar het leukste aan het weekend is voor Janine toch de sfeer tijdens het evenement. "De karakters, de medailles, de energie... Je voelt je er weer een beetje kind."

Gekke outfits

Ook Edwin Kroos (44) was al gauw verkocht toen hij vorig jaar voor het eerst meedeed aan het hardloopweekend. Toen liep hij de halve marathon, nu gaat hij voor de hele challenge. "We hebben hele gekke outfits gehaald! Op vrijdag is het thema Lion King en lopen we met een leeuwenstaart", vertelt Edwin enthousiast. "Vorig jaar was ik nog niet in outfit, maar toen zag ik iedereen zo lopen en dacht ik: dit is echt leuk."

Edwin liep vorig jaar de halve marathon in Disneyland Edwin liep vorig jaar de halve marathon in Disneyland

Edwin is fanatiek hardloper en traint op dit moment voor een marathon, maar geen enkele andere run is voor hem zo'n magische ervaring. "Vanaf de start al, daar begint het entertainment. Al die Disney-figuren lopen je gek te maken. Dan mag je eindelijk van start en ren je het park in. Er zijn geen bezoekers, je komt op plekken waar je niet mag komen, de medewerkers staan je aan te moedigen. Het was echt magisch", vertelt hij.

Hij kijkt uit naar de hardloopwedstrijd. "Het voelt als een avontuur. Ik ben 44 maar ik heb er gewoon zin in." Hoewel het een hardloopwedstrijd is, beschrijft Edwin het evenement als niet zo serieus. "Mensen wandelen het ook gewoon. Het kan door iedereen gedaan worden."

Backstage

De 20-jarige Shauny Schippers begon met hardlopen speciaal voor het RunDisney evenement. Ze gaat nu voor de derde keer. "Dit keer doe ik de 36 kilometer challenge. Het is eigenlijk een hel voor mij om doorheen te gaan, het is heel zwaar om te doen. Maar het geeft me motivatie om te blijven trainen en ik krijg er prachtige medailles voor. Ik heb heel hard geoefend dit jaar", vertelt Shauny.

Shauny met Disney-figuren langs de route Shauny met Disney-figuren langs de route

Het leukste aan het rennen door de parken vindt ze de gedeeltes backstage. Het parcours gaat dan achter de schermen van het pretpark. "Daar hangen mooie muurschilderingen of staan oude decoraties van voorgaande attracties. Dat is heel leuk om backstage tegen te komen."

Een druk weekend wordt het wel voor Shauny. Ze is namelijk ook beheerder van een Facebookgroep met bijna duizend Nederlandse leden die allemaal fan zijn van het hardloopweekend. Een heuse community, want er worden ook bijeenkomsten georganiseerd. "We hebben meetings en er zijn mensen die t-shirts van onze groep hebben gekocht, die ze dan moeten krijgen. Het wordt een chaotisch en druk weekend. "

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore