Ga naar de inhoud
EditieNL

Koeien, apen en flamingo's: 'Homoseksueel gedrag bij dieren is heel normaal'

Beeld © Diergaarde Blijdorp

Homoseksualiteit bij dieren komt vaker voor dan gedacht. Onder andere bij koeien, apen, flamingo's, olifanten en leeuwen is dit heel normaal. In het kader van de Gay Pride in Amsterdam organiseert dierentuin Artis speciale rondleidingen over dit thema.

In dierenpark Avifauna woonde lange tijd een lesbisch ooievaarskoppel dat samen een jong grootbrachten. Ze weigerden zich te interesseren voor mannelijke ooievaars en leken onvoorwaardelijk voor elkaar te kiezen. Dat is niet zo zeldzaam als je misschien zou denken. Onderzoekers hebben bij 1500 soorten vogels en zoogdieren homoseksueel gedrag waargenomen. Bij pinguïns is zelfs 1 op de 5 koppels een homostel. 

Geen vergissing

Het homoseksuele contact loopt uiteen van knuffelen tot aan het grootbrengen van kinderen. Volgens Jasper Buikx, bioloog van Artis, is homoseksualiteit bij dieren geen vergissing en zit er meestal een evolutionaire kracht achter. Het kan bijvoorbeeld een praktische reden hebben. "Bij olifanten is het zo moeilijk om te paren, dat mannetjes van te voren wel met elkaar moeten oefenen." 

Andere redenen zijn een overschot aan mannetjes in een groep, dominantie of het aanleren van sociale vaardigheden. 

Overlevingskans

Jongen die worden grootgebracht door dierlijke homostellen hebben in sommige gevallen een hogere overlevingskans. "De kuikens van zwarte zwanen en flamingo's die worden grootgebracht door een mannenstel hebben een veel hogere overlevingskans omdat er twee keer zoveel kracht en verdediging aanwezig is."

Hoe ze die kuikens dan krijgen? "Ze stelen een ei uit het nest van een heterokoppel en broeden het vervolgens zelf uit", aldus Buikx. Ook in Diergaarde Blijdorp adopteren twee mannelijke koningspinguïns ieder jaar een ei van een heterostel om deze vervolgens zelf uit te broeden.

Echte liefde

Of er ook sprake kan zijn van echte liefde bij homostellen in het dierenrijk is volgens Buikx niet goed te zeggen. "Daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan." Toch sluit de bioloog het niet uit. "In de hersenen van schapen is ontdekt dat ze in staat zijn om echt te kunnen voelen." Liefde tussen twee mannelijke of vrouwelijke schapen zou dus mogelijk moeten zijn.

Komend weekend en op 7 augustus is er een rondleiding door Artis. Het thema is dus 'homoseksualiteit in het dierenrijk'. 

Bekijk de reportage van Editie NL: