Moeilijke eters

Hoe krijg je je spruiten aan de spruitjes? 'Paarse spruit is zoeter'

18 september 2019 10:33 Aangepast: 18 september 2019 18:42
Eelco van Putten teelt paarse spruiten Beeld © Van Nature

Etenstijd is niet in elk gezin even gezellig. Uit onderzoek van 24Kitchen blijkt dat twee op de drie gezinnen moeilijk etende kinderen heeft. Het grootste probleem? Groente, waarbij spruiten bovenaan staan. En dat terwijl spruitjes heel goed voor ons zijn.

Rode kool en witlof zorgen ook voor problemen aan de eettafel, maar spruitjes staan pal bovenaan het lijstje minst geliefde groenten. Zonde, want er zit veel energie in. Spruiten bevatten namelijk ijzer en veel vitamines. Hoe krijg je je spruiten dan toch aan de spruit?

Goede voorbeeld

Ruzies tijdens het avondeten voorkom je natuurlijk liever. Er zijn volgens Lolkje de Vries van het Voedingscentrum verschillende manieren om kinderen toch groente te laten eten. "Maak het op verschillende manieren klaar: spruitjes kan je ook roerbakken, of combineren met verschillende dingen", zegt De Vries.

Ook kan het helpen om samen met de kinderen te koken. "Dat kan de binding met eten veranderen. Als je hebt geholpen, vind je het jammer om het weg te gooien. Als ouder moet je ook het goede voorbeeld geven: laten zien dat je geniet en je eten opeet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Friet, chips, worst en witbrood: Britse tiener blind door slecht eetpatroon

Paarse spruit

Maar wat als je die spruiten er dan nog steeds op geen mogelijkheid in krijgt? Dan teelt spruitteler Eelco van Putten naast normale spruiten een speciale variant die misschien wel in de smaak valt: de paarse spruit. "De gewone spruit is te bitter voor kinderen", beaamt hij.

"De paarse spruit is minder bitter, zoeter en meer nootachtig. Het smaakt wel naar spruit, maar is zoeter en milder", legt de teler uit. De populariteit van die spruit stijgt volgens de teler. "Mensen zijn sneller geneigd deze spruit te proberen. Ze willen soms ook wat anders proberen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore