Man met koffertje

De dag van Wopke Hoekstra: waarom is de minister van Financiën altijd zo populair?

17 september 2019 17:12 Aangepast: 17 september 2019 18:46
Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA) en zijn vrouw op Prinsjesdag Beeld © ANP

Op Prinsjesdag draait het niet alleen om de Koning en de Koningin, maar ook om de man met het koffertje: Wopke Hoekstra. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de minister van Financiën traditiegetrouw erg populair is bij het publiek. Hoe komt het toch dat we hem zo hoog hebben zitten?

De minister van Financiën scoort jaarlijks relatief hoog in de populariteitscijfers. Dat blijkt uit recent onderzoek van I&O Research.

Ook de huidige minister van Financiën, Wopke Hoekstra, staat van alle ministers op dit moment aan kop met een rapportcijfer 6,9. Zijn voorgangers Gerrit Zalm, Wouter Bos, Jan Kees de Jager en Jeroen Dijsselbloem stonden ook hoog op het populariteitslijstje.

Betrouwbaar en degelijk

"De minister van Financiën staat bijna altijd bovenaan", vertelt Peter Kanne van I&O Research, die sinds vijf jaar het onderzoek verzorgt. "Betrouwbaarheid, degelijkheid en zuinig zijn: daar houden wij Nederlanders van."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsjesdag 2019: komt er een recessie aan?

Nationale penningmeester

Communicatiedeskundige Jack de Vries begrijpt wel waarom de minister van Financiën zo'n populaire status heeft. "Hij gaat over de belastingcenten. Hetzelfde zie je binnen verenigingen. De minister van Financiën is eigenlijk de nationale penningmeester."

'Strengheid wordt gewaardeerd'

"Hij zorgt voor het geld dat binnenkomt en deugdelijke besteding. Hij vertegenwoordigt een deelbelang. Hij is de politiek-neutrale scheidsrechter. Strengheid wordt gewaardeerd, net als in het onderwijs", zegt De Vries tegen Editie NL.

Hij gaat verder: "Ik denk dat Wopke degelijk is. En hij is verantwoordelijk voor iets wat mensen hebben gewaardeerd: de koop van aandelen in Air France-KLM."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf vandaag te koop: groene obligaties van Wopke Hoekstra

Meer profiel nodig

Om verder te groeien denkt Peter Kanne van I&O Research wel dat Hoekstra meer profiel moet krijgen. "Hij is er nog niet. Enerzijds is het mooi dat je je als minister van Financiën kan laten zien als betrouwbaar en belangrijk figuur. Maar als hij het tot 'ideale minister-president' wil schoppen en Rutte en Dijkhoff wil verslaan, heeft hij echt meer profiel nodig. Waar staat hij voor?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore