Vluchten voor hoge huizenprijzen

Steeds meer Nederlanders kopen huis in België of Duitsland

16 september 2019 15:41 Aangepast: 16 september 2019 18:36
Wendy verhuist in november naar België Beeld © Eigen foto

Aangezien de woningprijzen in Nederland anno 2019 door het dak gaan, raken Duitse en Belgische koophuizen ook bij Nederlanders steeds meer in trek. "In België krijgen we meer huis voor hetzelfde geld."

De vastgelopen huizenmarkt zorgt ervoor dat Nederlanders zich in allerlei hoeken en bochten wringen om een eigen paleisje te veroveren. En die hoeken en bochten bevinden zich steeds vaker in onze buurlanden. Daar betaal je immers een stuk minder voor je optrekje. Het populairste buurland om naar te vluchten is Duitsland, gevolgd door België.

Op naar België

Ook Wendy Stolp maakt binnenkort de overstap. Zij woont op dit moment met haar man en twee kinderen in het Brabantse dorp Alphen, vlak bij de Belgische grens. In november verruilt ze het rijtjeshuis voor haar droomhuis in het dorp Balen in België.

"We hadden eerst een huis op het oog in Alphen, maar die is vlak voor onze neus weggekaapt door iemand anders. In dezelfde prijsklasse was hier geen huis meer te vinden, dus gingen we verder kijken, buiten het dorp."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groeiende kloof tussen huizenprijs Randstad en provincie

Gunstigere omstandigheden

Het was Wendy's man die voorstelde om naar huizen in België te gaan kijken. "Daar zijn de omstandigheden een stuk gunstiger: we kunnen meer huis krijgen voor hetzelfde geld. De kinderen gaan straks gewoon in België naar school."

Niet meer te betalen

Niek de Boer, eigenaar van het Antwerpse makelaarsbedrijf De Boer&Partners, ziet veel mensen zoals Wendy die een koophuis over de grens zoeken. "De Nederlandse huizenmarkt is de afgelopen twee jaar enorm veranderd. Veel Nederlanders kunnen een huis in eigen land niet meer betalen", vertelt hij aan Editie NL.

"Als ze dan merken dat ze hier over de grens voor een lagere prijs een leuke woning kunnen kopen, is de keuze snel gemaakt. Het is een kwestie van vraag en aanbod", aldus Niek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge huizenprijzen veroorzaken hausse aan verbouwingen

Nederland om de hoek

De makelaar begrijpt heel goed dat mensen ervoor kiezen om in België te gaan wonen. "Het kan wel dertig tot veertig procent in prijs schelen. Bovendien spreken de mensen er dezelfde taal en heb je er lekker eten. En Nederland blijft natuurlijk gewoon om de hoek!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore