Nieuwe regels vanuit Brussel

Onrust in de pluimveehouderij: elke hobbykip moet straks worden geregistreerd

16 september 2019 14:49 Aangepast: 16 september 2019 18:35
José is niet blij met de nieuwe regels van de Europese Commissie Beeld © Eigen foto

De pluimveehouderij staat op z'n kop. De Europese Commissie wil dat elke kip in Nederland voortaan geregistreerd wordt – van professioneel pluimvee tot hobbykippen aan toe. "Waarom moeten ons nu weer van dit soort regeltjes worden opgelegd?"

De Europese Commissie wil alle kippen laten registreren om de gezondheid van het pluimvee te verbeteren. Minister Carola Schouten (Landbouw) is echter minder enthousiast. Volgens haar levert de nieuwe regelgeving veel te veel rompslomp op.

Kippenvilla

Ook bij veel kippenhouders valt het nieuws niet in goede aarde. Zo ook voor Jaap en José uit Hellevoetsluis, die toevallig afgelopen vrijdag drie kippen hebben aangeschaft. "Mijn man en ik hebben een kippenvilla gebouwd, maar ze mogen ook los in de tuin rondlopen. Het is echt met recht een villa geworden", vertelt José aan Editie NL.

De nieuwe regels uit Brussel vindt José waardeloos. "Hoe zouden we dat moeten bijhouden? Er zijn zoveel mensen die voor de leuk wat kipjes houden. Waarom wordt ons nu weer van dit soort regeltjes opgelegd?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

124 pluimveehouders naar rechter om fipronilschandaal

Brusselse bemoeizucht

Ook Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, vindt de nieuwe regelgeving onzin. "Wat een bemoeizucht van Brussel. Ga iets nuttigers doen, denk ik dan", zegt ze tegen Editie NL.

"Dit gaat belachelijk veel geld kosten. Moet elke belastingbetaler hieraan gaan meebetalen? En wat als een hobbyist zich hier niet aan houdt? Wie gaat dat controleren? Hoeveel gaat dat kosten? Dat is totaal zinloos."

Puur voor de lol

Hennie gaat verder: "Wat als één van je drie kippen doodgaan? Moeten we dan een dierenarts de doodsoorzaak laten vaststellen? Dit gaat over mensen die puur voor de lol kippen houden, en voor de eitjes. Of mensen die sierkippen hebben. Dit wordt iets draconisch."

Reactie Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

"We willen in de komende maanden proberen te bewerkstelligen dat er op nationaal niveau een uitzondering op deze maatregelen voor kippenhobbyisten kan worden gemaakt. Brussel wil dit instellen om het gezondheidsaspect te bevorderen, maar ons inziens schieten ze hiermee hun doel voorbij. De hobbyisten gaan hieraan onnodig veel rompslomp ondervinden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore