Uitslag jaarlijkse spintelling

Kruisspin in Nederland het meest gespot, gevolgd door grote trilspin

16 september 2019 11:59 Aangepast: 16 september 2019 12:00
De kruisspin komt in Nederland het meest voor Beeld © iStock

De uitslag van de jaarlijkse huis- en tuinspinnentelling is bekend. Voor de zevende keer mag de kruisspin zich de trotse winnaar noemen. De tweede plaats gaat naar – hou je vast – de grote trilspin.

Tijdens de grote spinnentelling op 7 en 8 september zijn er in totaal 460 kruisspinnen in 75 tuinen geteld. Daarmee is het de meest voorkomende spin in Nederland. Dat maakt het Kenniscentrum Insecten vandaag bekend op de website Nature Today.

 

De grote trilspin De grote trilspin

Top drie

De zilveren plak gaat naar de grote trilspin. Deze werd in totaal 186 keer op 55 adressen geteld. Daarna volgt de venstersectorspin met 186 exemplaren in 41 tuinen.

Verder komen er in de top tien namen voor zoals de herfsthangmatspin, de gewone strekspin, de muurkadespin en de schorsmarpissa.

De herfsthangmatspin De herfsthangmatspin
De schorsmarpissa De schorsmarpissa

Minder herfstspinnen

De top tien is vergeleken met andere jaren redelijk stabiel gebleven; alleen het aantal herfstspinnen is flink gedaald. Deze kwam in 2017 nog in bijna veertig procent van de tuinen voor, maar werd dit jaar in nog geen negen procent van de tuinen gespot.

Steeds minder

Hoewel spinnenhaters misschien het gevoel hebben dat de spinnen er dit seizoen weer in overvloed zijn, wordt het gemiddelde aantal getelde spinnen per tuin elk jaar kleiner. Waar er in 2015 nog gemiddeld veertig per tuin werden gespot, waren het er dit jaar net geen zeventien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exotische spinnen in opmars: niet gevaarlijk, wel eng

Exotische spinnen

Maar juich niet te vroeg: tegenwoordig weten steeds meer exotische spinnen Nederland te vinden, waaronder bijvoorbeeld valse wolfspin. Dankzij de hete zomers en zachte winters wordt ons klimaat voor dit soort spinnen steeds interessanter.

Hoewel de exotische spinnensoorten er vaak een stuk angstaanjagender uitzien dan onze kruisspinnenvrienden, zijn ze gelukkig niet gevaarlijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore