Trypofobie

Nieuwste iPhone nachtmerrie voor mensen met 'gaatjesangst'

13 september 2019 16:54 Aangepast: 17 september 2019 12:31
Lijd je aan trypofobie dan heb je grote moeite om naar deze gaten te kijken Beeld © Apple/ iStock

Veel mensen kunnen hun geluk niet op omdat de nieuwe iPhone 11 Pro maar liefst drie (!) camera’s heeft. Maar er zijn ook mensen bij wie de rillingen over hun rug lopen bij de aanblik van die drie zwarte gaten op de achterkant van de iPhone. Deze mensen lijden aan 'gaatjesangst', oftewel trypofobie.

Krijg jij de kriebels van het zien van honingraat, en niet omdat je geen honing lust of bang bent voor bijen? En wat te denken van de belletjes in chocoladerepen en pannenkoeken? Als je daar ook niet naar kan kijken zonder dat je maag omdraait, zou je zomaar eens last kunnen hebben van angst voor gaten.

Overgeven en huilen

In een onderzoek van de universiteit van Cambridge en Durham dat in 2013 in het tijdschrift Psychological Science werd gepubliceerd, beschrijft iemand die aan trypofobie lijdt, de aandoening als volgt: "Ik kan niet tegen kleine onregelmatig of asymmetrisch naast elkaar geplaatste gaatjes. Ik moet ervan overgeven in mijn mond, een beetje van huilen en ga rillen over mijn hele lijf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Apple kondigt drie nieuwe iPhones aan: iPhone 11, Pro en Pro Max

Psycholoog en journalist Peggy van der Lee weet dat ‘de walging’ ontstaat doordat 'de gaatjes in een bepaald patroon doen denken aan bacteriën of aan besmettelijke ziekten'. "Het is een natuurlijke reactie om er niet in de buurt te willen zijn", zegt Van der Lee tegen Editie NL.

Enge kikker

Ook is er een groep met trypofobie die iets engs in het verleden hebben meegemaakt waardoor de angst extra getriggerd wordt, zegt Van der Lee. "Zo is er een enge kikker, de pipa, met holtes op de rug waarin haar kindjes opgroeien. Als je dat al eens hebt gezien, kun je een angst ontwikkelen. Mensen hebben de meest gekke angsten."

De kop van een lotusvrucht De kop van een lotusvrucht

Volgens de psycholoog is de gaatjesangst wel goed te behandelen, maar 'wel in kleine stapjes'. "Je moet manieren vinden om ermee te kunnen dealen."

Instagram-filters op je foto's

Angst dat er hierna telefoons zullen volgen met nóg meer camera’s dan deze drie, hoeven de mensen met trypofobie niet te hebben. "Vijf jaar geleden had je een telefoon met 14 lenzen, maar die is nooit doorgebroken", zegt Bram van Dijk van Bright. "Bovendien is een telefoon met meer camera’s een nicheproduct. Je hebt tegenwoordig ook de Pixel-telefoons die een soort Instagram-filters op je foto’s leggen, daar zit meer toekomst in, denk ik."  

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Eerste indruk: is de iPhone 11 het waard om te upgraden?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van