Doe de quiz!

Merel, mus of ekster? Kinderen herkennen vogelsoorten slecht

13 september 2019 12:07 Aangepast: 13 september 2019 12:09
Weet jij wat dit voor vogeltje is? Beeld © Martin Hierck

Het is bruin en het zit in een boom in de tuin? Een merel? Of een mus? Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat veel Nederlandse scholieren deze vogels niet herkennen. En dat geldt niet alleen voor vogels.

De krokodil, de ijsbeer en de tijger werden door bijna alle 9- en 10-jarigen die meededen aan het onderzoek wel herkend. Maar de inheemse diersoorten waren een stuk lastiger te herkennen. Een kauwtje of een waterhoentje bijvoorbeeld, die werden nauwelijks herkend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vogelaars spotten grootste roofvogel van Europa in Hellendoorn

Onderzoeker Michiel Hooykaas legde 600 kinderen van 9 en 10 jaar oud een vragenlijst voor met daarop allerlei diersoorten.

"Vlinders en vogels werden veel minder goed herkend door de kinderen dan bijvoorbeeld zoogdieren", zegt Hooykaas tegen Editie NL. "Dat komt waarschijnlijk omdat zoogdieren veel meer in de media te zien zijn. Bovendien zijn ze knuffelbaar en aaibaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eekhoornfoto van visboer Dick gaat wereld over: 'Een bijzonder moment'

Nu kun je je afvragen, maakt dat wat uit? Een vogel is toch een vogel. Maar volgens de onderzoeker is het wel degelijk van belang om de verschillende vogels te herkennen.

"Als kinderen meer soorten kunnen herkennen, wordt de afstand tussen mens en natuur kleiner. Onbekend maakt onbemind, dat geldt ook voor de natuur."

Quiz: Herken je deze (vreemde) vogels?

Het ging bij de kinderen vooral mis bij het herkennen van vogelsoorten. Weet jij wel wat een ekster is? En herken jij de fuut? Test je kennis in de quiz.

Wil jij vogels beter leren herkennen? Op de site van de Vogelbescherming kun je gratis een online cursus volgen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore