'Het zijn net mensen'

Crossfitpriester hit op Instagram: wat doet dat voor de kerk?

12 september 2019 16:24 Aangepast: 12 september 2019 16:56
Beeld © Instagram @crossfitpriest

De Zweedse priester Oskar Arngården is plotseling ongekend populair op Instagram. De priester deelt regelmatig foto's van zijn fitnessroutine en noemt zichzelf de 'crossfitpriest'. Zelf krijgt hij duizenden likes, maar levert het ook iets op voor de kerk?

Ook in Nederland hebben we priesters die op andere manieren dan alleen het geloof de aandacht trekken. Zo was de nieuwe pastoor van Reusel onlangs uitgebreid in het nieuws omdat hij gek is op hardstyle. En de YouTube-video's van priester Roderick Vonhögen over dingen als Lego en Star Wars worden duizenden keren bekeken. Waarom volgen we dit soort mensen zo graag?

Fascinerend

"Het zijn net mensen. Ze verschillen daarom niet heel erg van andere accounts van bijvoorbeeld bekende mensen die we graag volgen", zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. "We vinden het leuk om een idool te volgen."

"Wat dit soort accounts bijzonder maakt, en waarom we ze fascinerender vinden dan normale fitnessaccounts, is dat we worden geplaagd door cognitieve dissonantie", vervolgt Bosman. "Dat betekent dat we verwachten dat priesters saaie mensen zijn met zwarte pakken die een preek schrijven, en dat opeens blijkt dat ze ook iets heel anders doen. Het doorbreekt ons verwachtingspatroon en dat vinden we leuk."

Goede PR

Het kan volgens Bosman zowel een voordeel als een nadeel zijn voor de kerk. "Het laat zien dat werken voor de kerk niet iets is voor domme, sociaal gehandicapte mensen, maar dat het kennelijk ook normale en enthousiaste mensen kan aantrekken. Dat is positieve image building voor de kerk als instituut."

Dat heeft ook een schaduwzijde: "Mensen kunnen ook denken: 'die meneer moet zich toch vooral met kerkzaken bezighouden, waarom is hij bezig met andere zaken?' Dergelijke priesters moeten opletten dat ze binnen hun eigen kerkgemeenschap voor vol worden aangezien."

Geschrokken

De Zweedse priester is zelf nogal overvallen door de plotseling populariteit van zijn account. Hij zette de reactiemogelijkheid onder zijn berichten uit en plaatste een bericht dat hij zich wat ongemakkelijk voelt door alle aandacht. "Wat echt belangrijk is in mijn leven is God, en hopelijk ook het inspireren van een gezonde levensstijl. Het gaat me niet om volgers", schreef hij vijf dagen geleden. Sindsdien is het stil.

Bosman begrijpt dat wel: "Hij is een priester met een hobby en dat blijkt aan te slaan. Daar schrik je natuurlijk heel erg van. Ik verwacht niet dat hij het om de aandacht heeft gedaan. Hij heeft nu de keuze om er vanaf te zien of door te gaan. Hij doet er verstandig aan met zijn bisschop erover te praten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore