Bijzondere vondst

Compleet roggenei met rogje erin gevonden op Texel

11 september 2019 15:49
Beeld © Ecomare

Een bijzondere vondst op het strand van Texel deze week. Daar werd een roggenei met het rogje er nog in gevonden. Het roggenei is naar Ecomare gebracht.

Het ei werd volgens Ecomare gevonden door de Utrechtse Maro Hoogewoning, tussen Paal 28 en Paal 25. Ze gooide het eerst terug in zee, maar toen het opnieuw aanspoelde bracht ze het in een zakje zeewater naar Ecomare. Het ongeboren visje was toen al dood.

"Het rogje was al behoorlijk ver in ontwikkeling", aldus Ecomare. Het gaat om een stekelrog, de meest algemene soort in de Noordzee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvallend en megagroot: 5 vragen over de bloemkoolkwal

Conserveren

Roggen en haaien leggen eieren met een leerachtige buitenkant, een eikapsel. Ze bevestigen die aan een harde ondergrond. Volgens de conservator van Ecomare spoelen regelmatig eikapsels van stekelroggen aan het op strand. Dit kapsel is groter dan normaal, zo'n 10 centimeter. Dat komt doordat er meestal geen visje in zit en ze zijn uitgedroogd.

Het ei met visje is in alcohol gelegd, in de hoop het op deze wijze te conserveren. "Als het goed gaat, wordt het in de collectie opgenomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore