18 jaar

Lotte, Yentl en Raymon werden geboren op 9/11: 'In wat voor wereld komt mijn kind terecht?'

11 september 2019 14:58 Aangepast: 11 september 2019 18:42
Lotte, Yentl en Raymon werden op 9/11 geboren Beeld © Editie NL/ Facebook

Voor heel veel mensen was 11 september 2001 een gitzwarte dag toen exact achttien jaar geleden twee vliegtuigen in de WTC-torens in New York crashten. Maar de ouders van Lotte, Yentl en Raymon beleefden deze dag heel anders: zij kregen op precies die dag een kindje.

"Het was zo'n zwarte dag in de wereld, maar er gebeurde ook iets heel moois", zegt Carla van der Voorn. Om 10.15 uur die dag werd namelijk haar dochter Lotte geboren in het ziekenhuis. Een aantal dagen zat moeder Carla op een roze wolk en had ze geen idee wat er zich in de wereld had afgespeeld.

"In het ziekenhuis was ervoor gekozen om de televisie en de radio uit te zetten, en het bezoek mocht er niet over praten", zegt Carla tegen Editie NL. "Ik wist nog helemaal niets. Ook niet toen een vriendin die bij defensie werkte me belde en zei: 'Sorry voor de late felicitatie, maar het was een ontzettende chaos hier'. Pas een paar dagen later drong het nieuws door." 

Lotte van Ingen Schenau Lotte van Ingen Schenau

Kippenvel in New York

Toen Lotte 11 jaar oud was, is ze met haar familie naar het 9/11 herdenkingsmonument in New York gegaan. "We stonden naast de muur met alle namen van de slachtoffers en daarbij de geboortedatum van mijn dochter. Daar krijg je wel kippenvel van. Na dat bezoek is het voor Lotte ook gaan leven."

Lotte zelf heeft 'niet zoveel last' van haar opvallende geboortedatum. "Behalve dan dat als ik mijn verjaardag noem, dan weet iedereen die dag wel meteen te plaatsen. En het is ieder jaar weer op televisie, er is altijd wel aandacht voor op mijn verjaardag."

Als Yentl van Buul uit Zeewolde aan mensen vertelt wanneer ze jarig is, dan gelooft lang niet iedereen haar. "'Ook echt in dat jaar geboren op die datum?' vragen ze dan. Ik heb zelfs een paar keer mijn ID moeten laten zien als bewijs", zegt Yentl tegen Editie NL. Yentl was zich al vroeg bewust van haar bijzondere verjaardag. "Ik weet nog dat ik in groep 5 zat en dat de meester zei dat de aanslagen op 9 november hadden plaatsgevonden. Toen ze ik: 'Nee, niet waar. Dat was 11 september. Toen wist ik al dat het een bijzondere dag was."

Yentl van Buul Yentl van Buul

Gekke mensen in de wereld

Yentl werd om 03.15 uur 's nachts geboren in het ziekenhuis van Gouda. "'s Middags waren wij weer thuis en probeerden een beetje te settelen met zijn drieën. Toen mijn schoonouders op bezoek kwamen begreep ik al niet waarom mijn schoonvader vroeg waarom de televisie niet aanstond. Dat begreep ik pas toen ik even later op tv de torens zag instorten", zegt vader Michel tegen Editie NL. 

Michel en moeder Marjon hebben met tv-beelden proberen duidelijk te maken wat die dag precies is gebeurd. "Er zijn een paar gekke mensen in de wereld die aan terrorisme doen, dat valt toch niet tegen te houden", zegt vader Michel tegen Editie NL. "Dat klinkt heel nuchter, maar zoals veel mensen staan wij er ook in: je gaat weer verder."

Vlag uithangen

De vader van Raymon Altman, Theo Altman, denkt nog ieder jaar op 11 september aan de ramp, ook al is het de verjaardag van zijn zoon. "Dat vergeten die dag nooit meer. Het was een dag een van uitersten: wij waren zo blij met de geboorte van onze zoon, maar tegelijkertijd stond de hele wereld op z'n kop. Wij wilden de vlag uithangen, maar dat deden we niet want we wisten hoeveel verdriet er elders was", zegt Theo tegen Editie NL.

Raymon Altman Raymon Altman

Raymon (18) kent de verhalen over zijn geboorte. "Ik weet dat mijn moeder mijn oma belde om te vertellen dat ze was bevallen, toen mijn oma tegen haar zei dat ze de televisie moest aanzetten. En mijn vader heeft blijkbaar uitgeroepen: 'In wat voor wereld komt mijn kind terecht?'. Hij was in shock door de bevalling en vervolgens deze wereldramp", zegt Raymon tegen Editie NL. 

Documentaires over 9/11

De jarige Raymon vindt zijn geboortedatum 'heel bijzonder'. Hij denkt dat hij vanwege zijn geboortedatum bovenmatig geïnteresseerd is de gebeurtenissen op en rond 9/11. "Ik heb al heel veel documentaires over 11 september gezien. Het boeit me enorm. Ook wil ik nog het herdenkingsmonument in New York bezoeken." 

Opgroeien na 9/11    

Glenn Schoen, terrorisme-expert: "9/11 heeft van terrorisme een wereldprobleem gemaakt. Het was ineens een existentieel probleem. Het was de eerste keer dat er bij een aanslag 3000 mensen werden gedood, een stadion vol Amerikanen was vermoord. Dat was niet eerder voorgekomen, dat een grootmacht tot stilstand was gebracht. Maar statistisch gezien was er vroeger meer terrorisme dan nu, maar nu is de terreur dodelijk en heeft meer impact."

"Er groeit nu een generatie op met minder onschuld. Er zijn erge dingen gebeurd en die gebeuren nog steeds. Aan de andere kant: veel jongeren streven een betere wereld na. Er is meer inzet om de wereld beter te maken, tegen radicaliseren en elkaar afmaken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore