Traditie op trouwdag

Johanna wacht elk jaar in trouwjurk bij de deur op haar man: 'Hij past eindelijk weer'

11 september 2019 10:58 Aangepast: 11 september 2019 11:40
Elk jaar op haar trouwdag wacht Johanna haar man op in haar trouwjurk Beeld © Facebook Johanna Vuijk

Elk jaar op 10 september staat Johanna Vuijk weer even bij de dezelfde deur en in dezelfde trouwjurk waarin ze vijftien jaar geleden trouwde met haar man Benjamin. "Het is elk jaar toch weer even speciaal."

Als Johanna op haar trouwdag bij de deur in precies dezelfde trouwjurk staat, komt haar man Benjamin uit zijn werk met bos bloemen die elk jaar groter wordt: elk jaar zit er een bloem meer in de bos, naar het aantal jaar dat de twee zijn getrouwd. 

Trouwjurk op zolder

"Het is wel een traditie ja", zegt Johanna tegen Editie NL. "Mijn man is een aantal jaar militair geweest dus toen kon het niet, maar alle andere jaren stond ik klaar in mijn trouwjurk als hij thuiskwam." Omdat haar man in hun eerste jaar van hun huwelijk het al 'zonde' vond dat haar trouwjurk 'daar maar op zolder hing', besloot Johanna al bij hun éénjarig jubileum haar trouwjurk weer eens aan te trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer even bruid: oudere dames stralen in een trouwjurk

"Ik voel me elk jaar toch weer even speciaal als ik daar weer sta in mijn trouwjurk. We herbeleven dan echt het moment van toen weer even", zegt Johanna. Extra bijkomend voordeel aan deze traditie, is volgens Johanna dat ze ieder jaar kan testen of ze weer in haar trouwjurk past. "En wat denk je? De rits gaat weer helemaal dicht. Dat is voor het eerst na de geboorte van onze twee kinderen."

Achter de rollator

Het voornemen van Johanna en Benjamin is om hiermee door te gaan tot ze 80 jaar zijn. "Ook al sta ik achter mijn rollator, we gaan gewoon door. Dat wordt dan wel een groot boeket want we zijn tegen die tijd zo'n 60 jaar getrouwd."

Vivian ter Huurne, weddingplanner Het Bruidsmeisje, snapt wel waarom Johanna en haar man er een traditie van hebben gemaakt. "De bruidsjurk staat symbool voor die mooie dag van toen. Ze willen weer helemaal terug naar toen. Ik vergelijk het met Assepoester: in plaats van een muiltje, trek je weer even je bruidsjurk aan en je verandert voor een dag weer in een prinses."

Inlijsten of op een paspop

Toch is het volgens weddingplanner Vivian niet een breed gedragen traditie. "Ik hoor wel eens dat mensen bij een trouwjubileum de trouwfoto's overdoen op precies dezelfde locatie en in dezelfde kleding. Wel ken ik bruiden die hun trouwjurk laten inlijsten, op een paspop hangen en zelfs laten inkorten en inkleuren en er een cocktailjurkje van maken. Allemaal als eerbetoon aan de trouwjurk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore