18 jaar na 9/11

Daan (18) bouwde in 3,5 jaar het World Trade Center na

10 september 2019 17:53
Daan heeft na 3,5 jaar zijn bouwwerk af Beeld © Daan van der Steijn

Morgen is het precies achttien jaar geleden dat de wereld de WTC-torens in New York zag instorten. Daan van der Steijn (18) bouwde in zijn vrije tijd de gebouwen na. Zijn werk is nu te zien in het gemeentehuis van het Brabantse Deurne.

Hoewel Daan van der Steijn nog maar een baby was toen de aanslag plaatsvond, raakte hij er als kind al enorm door gefascineerd. Hij besloot in de garage van zijn ouders het complete World Trade Center na te bouwen.

Elk vrije uurtje

Nu, 3,5 jaar later, is het bouwwerk eindelijk klaar. Het bestaat uit 50.000 zelfgemaakte steentjes van gips, 2.565 lampjes en een fontein. "Elk vrij uurtje heb ik eraan besteed. Zodra ik uit school kwam, ging ik er direct aan werken. Ik heb alles zelf gedaan", vertelt de 18-jarige aan Editie NL.

Brand en lekkage

Niet alles verliep geheel volgens planning. Zo had Daan lekkage aan zijn fontein, waardoor er twee liter water de gebouwen in stroomde. Ook is er twee keer kortsluiting ontstaan, wat één keer zelfs leidde tot brand. "Toen moest ik de hele toren afbreken, want de verlichting werkte niet meer", zucht Daan. "Soms was ik er zo klaar mee dat ik dacht: ik stop ermee."

Kostbaar hobbyproject

Naast tijd kostte het project hem bijna 8.600 euro. "Ik heb alles zelf betaald door opdrachten te doen voor mensen en stage te lopen. Nu is het af en kunnen mensen geld in het gebouw stoppen. Ook word ik gesponsord door bedrijven. Zo verdien ik het langzaam terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daan (17) bouwt World Trade Center na: 'Hopelijk komt het ooit in New York te staan'

Tentoonstelling

Zijn bouwwerk is tot 18 oktober te bewonderen in het gemeentehuis van Deurne. "Ik vind het heel leuk dat mensen het nu kunnen komen bekijken. En dan is het ook eindelijk weg uit de garage."

Droom

Na afloop is zijn werk twee dagen te zien bij de Scale Model Challenge in Veldhoven, een tentoonstelling voor schaalmodellen. Wat er daarna mee gebeurt, weet Daan nog niet. Al hoopt hij dat het bouwwerk ooit New York bereikt.

"Op dit moment heb ik contact met de vice-president van het WTC in Antwerpen. Hij heeft een aantal vergaderingen op de planning in New York, en gaat kijken wat hij voor me kan doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore