Man, man, man

Actuele inhakers in de reclamewereld: Albert Heijn scoort met reactie op Rob Geus

10 september 2019 15:51 Aangepast: 10 september 2019 16:11
Albert Heijn stak de draak met het geblunder van Rob Geus in Expeditie Robinson Beeld © Martijn van Gelder

Albert Heijn kreeg gisteren veel lof nadat de supermarktketen met een advertentie reageerde op de klungelende Rob Geus in Expeditie Robinson. Het is een van de vele voorbeelden waarbij merken slim inspelen op de actualiteit. 'Als je zo'n inhaker goed aanpakt, krijgt het de volle aandacht', zegt merkenstrateeg Marc van Oosterhout.

Rob Geus wist in de laatste aflevering van Expeditie Robinson de aandacht van het publiek te trekken. Hij verspilde een hoop meel, in de veronderstelling dat dat wel weer aangevuld zou worden. Kijkers vroegen zich verbaasd af of hij ooit een seizoen van Expeditie Robinson heeft gekeken en tweetten erop los.

Een bloemetje voor Rob

Albert Heijn was er als de kippen bij en speelde slim in op de aflevering. De supermarktketen plaatste een aanbieding online van zijn biologische tarwebloem, met de tekst: alsjeblieft Rob, een bloemetje voor jou. Op social media kon de actie op lovende reacties rekenen. Ook Rob zelf plaatste de afbeelding op zijn Instagram-profiel.

Verkeerde wissel

Deze manier van spelen met de actualiteit is in de reclamewereld geen uitzondering. Opvallende gebeurtenissen worden regelmatig door bedrijven aangegrepen om een slaatje uit te slaan. Zo kwam uitzendbureau Randstad na de verkeerde wissel van Sven Kramer op de Olympische Spelen met een foto van schaatscoach Gerard Kemkers en daarbij de tekst 'Kies de baan die bij je past'.

15 centimeter ijs

HEMA speelde op zijn beurt in 2012 in op de Elfstedenkoorts. Nadat bekend werd dat de rayonhoofden het schaatsevenement niet door konden laten gaan omdat het ijs niet 15 centimeter dik was, kwam HEMA met een reclame over softijs. '15 centimeter ijs', stond er bij een foto van een ijshoorntje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het is Koningsdag dus is het tijd voor inhakers: dit zijn de leukste (en slechtste)

Volle aandacht

Op deze manier je merk inzetten is een slimme zet, vindt Marc van Oosterhout, merkenstrateeg en mede-oprichter van reclamebureau N=5. "Je maakt gebruik van een onderwerp dat al veel zichtbaarheid en bekendheid heeft. Als je zo'n inhaker goed aanpakt, krijgt het de volle aandacht. En dat is een prestatie, want we leven in een volle wereld waarin het voor merken en bedrijven soms moeilijk is om een boodschap over te brengen", vertelt hij aan Editie NL

Lukt niet altijd

Toch moeten merken er niet te makkelijk over denken. "Ik zou nooit adviseren om een inhaker te maken, puur omdat er een relatie is met de actualiteit. Het moet echt kloppen en relevant zijn voor het eigen merk. In dit geval is dat gelukt, want Albert Heijn gaat over voeding."

Ook raadt hij aan om voor een actuele aanleiding met een positieve lading te kiezen. "Als er iets gebeurt in de politiek dat in de belangstelling staat, is dat vaak in de basis negatief. Dan is het moeilijk om er als merk nog een positieve draai aan te geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inhaker op snikkende May: Ryanair stuurt haar meteen op vakantie

Korte termijn

Een goede inhaker kan voor relatief weinig geld flink scoren. Het gaat volgens Marc echter wel om kortetermijnresultaat. "Vandaag is je reclame hot, maar morgen zijn mensen het vergeten. Voor de lange termijn doen dit soort inhakers niet zoveel."

Hij gaat verder: "Tenzij je er gedreven in raakt en met regelmaat weet te scoren. De webcare-afdeling van NS is bijvoorbeeld erg goed in dit soort dingen. Als je daar als bedrijf vaak succes mee hebt, gaan mensen dat waarderen. Dan heeft het effect. De meeste inhakers zijn echter eenmalig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`