Eigen maat checken

Condoomkraam op Eindhovense markt moet mensen aan het condoom krijgen

10 september 2019 11:55 Aangepast: 10 september 2019 18:39
Het condoomgebruik in Nederland neemt af Beeld © iStock

Het gebruik van condooms neemt af, stelt Soa Aids Nederland. Een veelgehoorde reden om ze niet te gebruiken, is dat seks met een condoom minder lekker zou zijn. Een pop-upcondoomkraam in Eindhoven brengt het belang van de rubbertjes aan het licht.

Nederlanders gebruiken steeds minder condooms, en doen meer soatesten. Bij één op de vijf mensen wordt bij zo'n test ook daadwerkelijk een soa gevonden, meldt de GGD. "Onder jongeren heerst het idee dat het ook prima is om twee keer per jaar een soatest te doen, in plaats van een condoom te gebruiken", zegt Erwin Fisser van Soa Aids Nederland tegen Editie NL.

Pop-up condoomkraam

Om het belang van het gebruik van condooms aan het licht te brengen, komen Soa Aids Nederland, GGD Brabant-Zuidoost en de Condomerie op 10 en 15 september met een pop-upcondoomkraam op de markt in Eindhoven. Deze is herkenbaar aan de levensgrote opblaasaubergine met een donut eromheen: een knipoog naar 'de daad' in emoji-taal.

Met deze locatie hoopt Erwin van Soa Aids Nederland een zo groot mogelijk publiek te bereiken. " Het gaat om een bredere groep dan alleen studenten. Daarom kiezen we voor de markt", vertelt hij.

De condoomkraam staat vandaag voor het eerst in Eindhoven De condoomkraam staat vandaag voor het eerst in Eindhoven

Eigen maat checken

De kraam bevat een ruim assortiment aan condooms en allerlei soorten groenten en fruit om condooms op uit te proberen. Ook is er een condoomadviseur én een tool om de eigen maat te checken.

Die informatie kan volgens seksuoloog Nynke Nijman goed van pas komen. "Ik denk dat mensen geen idee hebben wat voor verschillen er zijn in soorten condooms. Ze grijpen even snel iets uit de winkel of bestellen wat op internet", zegt ze tegen Editie NL.

Te groot of te klein

Terwijl de maat volgens Nynke juist veel verschil kan maken. "Een te groot condoom kan blubberen en losraken. Een te klein condoom kan daarentegen juist knellen. Dat laatste vinden sommige mannen dan weer lekker, maar het condoom kan dan oprollen, waardoor het ook niet meer fijn voelt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Condooms passen op Utrecht Centraal

Ongemakkelijk

Nynke denkt dat veel mensen het condoom skippen omdat ze het moment van omdoen vervelend vinden. "Dat vinden mensen ongemakkelijk. Het is een stukje schaamte. Sommige mannen vinden het lastig op zo'n moment de erectie te behouden, of moeilijk om de verpakking open te maken."

Weet wat je koopt

Het is belangrijk om goed te weten wat het beste soort voor jou is, want er is volgens Nynke 'een heleboel rotzooi op de markt'. "Bij gebruik van een verkeerd glijmiddel bij een condoom, kan de boel stroef worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore