Verboden

Minderjarige schijnt met laser op politiehelikopter boven Den Haag

09 september 2019 15:44 Aangepast: 09 september 2019 15:44
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Een minderjarige uit de Haagse wijk Ypenburg heeft afgelopen vrijdag met een laserpen op een politieheli geschenen. Door contact met agenten op de grond kon de dader worden gepakt.

"De luchtvaart heeft al jaren last van het schijnen met laserpennen. Vooral na de vakantieperiode krijgen we er meer meldingen van", zegt een politiewoordvoerder tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met een laserpen stralen op een vliegtuig: 'Elke piloot krijgt ermee te maken'

Volgens de woordvoerder nemen jongeren een laserpen mee uit het buitenland als souvenir. "In Nederland zijn die pennen aan strenge regels onderworpen, maar in het buitenland is de wetgeving soepeler."

12 kilometer schijnen

Met hele sterke laserpennen kun je wel 12 kilometer ver schijnen. "Een paar jaar geleden werden er nog landende vliegtuigen op Schiphol beschenen en afgelopen week was een politieheli in Hilversum het doelwit", zegt de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gebeurt er als je een politiehelikopter met een laserpen beschijnt

Toch denkt hij niet dat er altijd kwade wil in het spel is. "Veel jongeren zien het als speelgoed en zijn zich niet bewust van de gevaarlijke situatie. Als de politie dan ineens voor de deur staat, schrikken ze behoorlijk."

Openbaar Ministerie

De minderjarige dader in Den Haag is niet aangehouden. Wel moeten het kind en de ouders zich melden op het politiebureau, waarna het Openbaar Ministerie bepaalt of de verdachte wordt vervolgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore