'Kun jij het?'

Verbazing over challenge om dertig dagen niet te appen achter stuur

05 september 2019 17:27 Aangepast: 05 september 2019 18:29
Beeld © Twitter/@tristan_remark

"30 dagen niet appen in de auto. Kun jij het?" Die tekst staat op de cover van ANWB-magazine Kampioen, dat deze week uitkwam. De uitdaging om dertig dagen geen telefoon te gebruiken achter het stuur valt niet bij iedereen in de smaak.

In het blad worden lezers uitgedaagd om samen met het gezin dertig dagen niet te appen, swipen of liken in de auto of op de fiets. "We weten dat het gevaarlijk is, maar kunnen het toch niet laten. Hoe verander je ingesleten gedrag?" is te lezen in het blad.

'Nooit appen'

Verschillende mensen uiten op Twitter hun onvrede over de challenge. Ze vinden dat het geen uitdaging moet zijn om slechts dertig dagen de telefoon niet te grijpen. "Gewoon helemaal nooit appen in de auto! Wat is dit voor achterlijke challenge?" luidt een van de reacties. Veel mensen zijn het daarmee eens.

Gewoonte

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat het bedrijf inderdaad vindt dat mensen helemaal niet moeten appen achter het stuur en dat de challenge juist bedoeld is om dat te bereiken. "We hebben bij deze kalender een gedragsdeskundige betrokken en die zegt: als jij iets dertig dagen doet, wordt het een gewoonte en hou je het daarna vol", zegt de woordvoerder.

Ook zijn de challenge en de bijbehorende campagne bedoeld om dialoog aan te bieden tussen ouders en hun kinderen. "Kinderen vertellen eerlijk dat hun ouders appen in het verkeer. Als ouders en kinderen een sportieve afspraak maken, houden ze zich er sneller aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore