Ga naar de inhoud
#avocadohand

Avocado snijden gevaarlijk, steeds meer mensen naar eerste hulp

Jo van Egmond verwondde zich toen ze een avocado sneed Beeld © Privéfoto/EditieNL

Avocado's zijn lekker en gezond, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Jaarlijks lopen zo'n 8000 Amerikanen een verwonding op bij het openen van de vrucht, blijkt uit Amerikaans onderzoek. En ook in Nederland gaat het geregeld fout.

Ook nieuwslezer Jo van Egmond eindigt drie maanden geleden op de spoedeisende hulp als ze probeert een avocado open te maken. "Ik wip met een mespunt die pit eruit, maar het lukte niet en toen stak ik zo dat mes in mijn hand", vertelt ze. "Het bloed kwam er pulserend uit."

In het ziekenhuis is haar hand uiteindelijk gehecht. "Het was doodeng. Ik heb daarna van radio-dj's Coen en Sander een avocado slicer gekregen om ze veilig open te maken."

#avocadohand

Dat Jo lang niet de enige is, is ook te zien op social media, waar mensen hun verwondingen delen met de hashtag #avocadohand. Op Instagram zijn daaronder al zo'n 1500 berichten te vinden. Maar ook Nederlandse artsen zien een toename.

"Ik merk uit eigen ervaring dat er meer mensen op de eerste hulp komen die een snee overhouden aan het openmaken van een avocado", zegt Dennis Barten tegen EditieNL, arts op de spoedeisende hulp van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. "Het gebeurt niet dagelijks, maar het gebeurt vaker dan een paar jaar geleden."

Blijvend letsel

Het grootste deel van de slachtoffers gaat volgens Barten naar de huisarts, maar een deel komt toch op de spoedeisende hulp terecht. "Het is een relatief klein letsel, maar als je de pees raakt moet je een paar maanden revalideren. Je kunt er ook blijvend letsel aan overhouden", aldus Barten.

Bekijk hier de video:

02:31