Treinergernissen

Zo overleef je de 'hyper-treinspits' van september

04 september 2019 11:35 Aangepast: 04 september 2019 18:36
archieffoto Beeld © ANP Foto

Geen zitplek, een stinkende medereiziger en die harde muziek van de buurman. Nu iedereen weer aan het werk en naar school is, zitten de treinen weer propvol en stapelen de ergernissen zich op. Maar hoe kun je die drukke treinrit toch een beetje draaglijk houden?

September is traditiegetrouw de drukste maand, dus verwacht de NS deze maand weer recorddrukte in de treinen. Vorig jaar werd al een record gebroken van 35 miljoen treinreizigers in september. Deze maand verwacht de NS zelfs 36,7 miljoen reizigers. De grootste drukte is, niet geheel verwonderlijk, in de spits tussen half 8 en half 9 ’s ochtends.

In de hyperspits

"Vooral in deze hyperspits kunnen reizigers hinder hebben van drukte", zegt Erik Kroeze tegen Editie NL. "We proberen dat op te lossen door meer en langere treinen in te zetten, maar dat kan niet op elk traject. We zijn beperkt, omdat sommigen perrons te kort zijn. Ook helpen we reizigers een zitplek te vinden door in de NS-app aan te geven waar in de trein nog wél een zitplaats te vinden is. Maar dat is helaas niet mogelijk voor elk traject."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe dienstregeling: meer treinen en indeling per 10 seconden

Dat de hyperspits én de bijbehorende treinergernissen een feit zijn, blijkt ook uit de reacties op de Facebook-oproep van Editie NL. Zo ergert Anneke, die drie keer per week op en neer van Den Bosch naar Rotterdam reist, zich dood aan medereizigers die zitplaatsen volbouwen met hun bagage. "Ik kon op de trap zitten omdat iemand zijn tas op de stoel had geplaatst en de koffer ervoor", schrijft Anneke.

Meegenieten met seksleven van anderen 

Naast bagage op de begeerde stoelen, zijn ook 'harde muziek' en medereizigers die op luide toon (telefoon)gesprekken voeren, veelgehoorde ergernissen. "Gesprekken van scholieren die over hun liefde en seksleven gaan waarvan iedereen kan meegenieten", schrijft Scherney. Reiziger Cor houdt het simpel. Zijn grootste ergernis zijn 'stinkende mensen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groningen heeft het mooiste station, maar wat is het lelijkste?

Volgens etiquettedeskundige Annemarie van Leggelo is één van de regels die treinreizigers moeten volgen om de ergernissen tot een minimum te beperken: "Respecteer de ruimte die er nog is, ook al is het krap. Ga niet in elkaars comfortzone zitten of tegen iemand aanzitten. Creëer ruimte door bagage weg te stoppen en probeer niet te dicht bij mensen te gaan staan", zegt Van Leggelo tegen Editie NL.

Duik niet in je telefoon

Nog een tip: neem een 'open houding' aan door even te knikken naar je medereiziger en hem/haar te begroeten. "Zeker jongeren kennen dat niet. Ouderen moeten het goede voorbeeld geven aan jongeren. Duik niet meteen in je telefoon maar kijk eens een keertje op. Dan heb je wellicht minder irritaties", zegt Van Leggelo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rood katje gevonden tussen de treinen op Utrecht Centraal

Houd bovendien rekening met anderen als je aan het bellen bent. "Het is niet nodig om zo aanwezig te zijn in een omgeving waar zich veel mensen begeven. Dat geldt ook voor hoe hard je de prullenbak dichtgooit en waaraan je moet denken als je bijvoorbeeld een gebakken ei uitpakt."

Heb geduld

En ten slotte: heb een beetje geduld. "Ga niet dringen. Laat mensen eerst uit de trein stappen voordat je zelf instapt", aldus Van Leggelo.

Maar als het goed is, is de grootste ellende na deze maand alweer voorbij. Volgens Erik Kroeze van de NS zijn de treinen vanaf oktober altijd weer rustiger. "In de loop van het jaar vinden mensen altijd een kamer of is het eerste uur van de colleges ineens niet meer zo belangrijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore