Laatste peuk

Pleisters, pillen of cold turkey: als niets je laat stoppen met roken

03 september 2019 16:46 Aangepast: 04 september 2019 07:51
Alex, Angelique en Theo hebben er samen tientallen stoppogingen op zitten. Beeld © Facebook

Moet hulp bij stoppen met roken worden vergoed? Daarover debatteert de Tweede Kamer vandaag. Hoe moeilijk is het eigenlijk om definitief de sigaret aan de wilgen te hangen? Alex, Angelique en Theo probeerden zowat alle stopmethodes die er zijn, maar de sigaret blijft trekken.

Alex Lemstra (33) uit Oud-Beijerland stak toen hij pas 11 jaar oud was zijn eerste sigaret op. "Door een combinatie van verkeerde vriendjes en stoer willen doen. Zoals zovelen zijn begonnen, zo begon ik ook", zegt hij tegen Editie NL. Nu, 22 jaar en tien stoppogingen later, rookt hij nog steeds. 

De eerste stoppoging deed Alex ruim drie jaar geleden, toen zijn vriendin zwanger was van hun dochtertje. "Ik wilde natuurlijk dat ze in een rookvrije omgeving zou opgroeien, maar zelfs met die gedachte in mijn achterhoofd lukte het me niet. Zodra ik op mijn werk of thuis een beetje spanning ervaar, ga ik weer voor de bijl."

Na stressige dag weer buiten

De meeste pogingen die Alex deed ontstonden 's avonds op de bank. "Dan dacht ik: 'dit wordt mijn laatste peuk. Morgen stop ik.' Dat hield ik dan drie dagen vol, maar na een stressige dag stond ik weer buiten om tot rust te komen met een sigaret." Alex probeerde het ook met hulp van de huisarts, die Champix (het middel varenicline, red.) voorschreef. Maar dit verdween na drie dagen in een lade.

Ondanks de vele mislukte pogingen is Alex wel van plan om ooit definitief te stoppen. "Ik moet er vanaf. Dan ga ik een echt goede poging wagen en dat middel weer eens uit de la halen. Het wordt ook steeds minder gezellig om te roken: er roken steeds minder mensen, dus je staat vaak in je eentje buiten in de kou. Bovendien wordt het ook wel erg duur."

Alex (33) deed tot nu toe tien stoppogingen Alex (33) deed tot nu toe tien stoppogingen

Angelique Kinscher-Veltrop (44) heeft 'alles al geprobeerd' om van het roken af te komen. "Pleisters, pillen, stoppen onder begeleiding, laseren, hypnose", somt de Schinveldse op. Op haar vijftiende begon Angelique met roken, maar ze wilde op haar achttiende alweer stoppen. Ze begon met pleisters, maar zelfs met twee pleisters op haar lijf bleef ze doorroken. 

Longontsteking

Meestal raakte Angelique tijdens een stoppoging twee of drie dagen geen sigaret aan. "Daarna wordt de drang te groot want die gaat niet weg en komt steeds terug. Het was elke keer een hel", zegt Angelique tegen Editie NL. Eén keer stopte ze 6 weken met roken, toen ze er voor in de plaats een e-sigaret gebruikte. Die verruilde ze weer voor een echte sigaret toen ze een longontsteking kreeg.

Angelique (44) is een week gestopt met roken Angelique (44) is een week gestopt met roken

'Alsof ik aan de heroïne heb gezeten'

Toch is Angelique vandaag precies een week gestopt met roken. Volgende week wordt ze geopereerd en om de wond goed te laten genezen, moet ze twee weken gestopt zijn. "Ik wil uiteindelijk wel een mooi resultaat na mijn operatie. Ik weet: één trekje van een sigaret en mijn bloed is verkeerd voor een goede genezing", zegt Angelique. "Maar het is wel een regelrechte ramp. Ik ben zo hard aan het afkicken, het lijkt wel of ik aan de heroïne heb gezeten. Ik heb last van mijn hart en ik ben heel erg chagrijnig. Ik heb net nog met de stofzuiger gegooid."

Hoewel Angelique bang is dat ze nu een 'heks' voor haar kinderen is, zijn ze kinderen 'allang blij' dat ze is eindelijk is gestopt. "Definitief stoppen is wel mijn bedoeling. Ik zie zoveel mensen met COPD om me heen, dat wil ik echt niet. Nu ben ik nog gezond."

De Maastrichtse Theo Kostons (47) rookt 'zo'n 30 jaar ofzo' en heeft er vijf serieuze stoppogingen op zitten. Zijn langste tijd in die 30 jaar zonder sigaret was vier maanden. "Het is zeker zonde dat ik daarna weer ben begonnen", zegt Theo. "Met Champix ging het vrij aardig. Lichamelijk was ik helemaal afgekickt maar de gewenning en de drang blijven. Voor je het weet zit je gezellig op een terrasje en ben je weer begonnen", zegt Theo tegen Editie NL.

Theo Kostons begon zo'n 30 jaar geleden met roken Theo Kostons begon zo'n 30 jaar geleden met roken

Cold turkey heeft geen zin 

Hoewel hij naar eigen zeggen alles heeft geprobeerd - 'behalve hypnose, dat is echt te ver van mijn bed' - wil hij hoe dan ook af van het roken. "Cold turkey stoppen heeft geen zin voor mij. Ik moet het serieus gaan aanpakken. Dan heb ik maar even slechte zin. Maar ik heb mijn methode nog niet gevonden."

Wat werkt wél? Esther Croes van het Trimbos-Instituut geeft antwoord:

  • "Iedereen moet op z'n eigen manier stoppen. Maar op de eerste plek staat stoppen met een rookcoach. Aangevuld met medicatie zoals pillen die zorgen dat je geen trekt meer hebt in een sigaret. Dat is het meest effectief.
  • Niet iedere roker heeft dat overigens nodig. Sommigen kunnen het met een zelfhulpboek of cold turkey. Als het je écht niet lukt, dan kom je uit op gedragsondersteuning. Je moet voor jezelf bepalen waar de valkuilen liggen. Als je altijd aan het eind van de straat een sigaret stond te rollen dan moet je niet meer naar het einde van de straat gaan. Je moet je afvragen: 'wat kan ik doen bij trek?'"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`