Weer

Dag zomer, hallo herfst: regen, wind en lagere temperaturen op komst

03 september 2019 10:56
Archieffoto Beeld © ANP

Vorige week hadden we nog een hittegolf, maar nu lijkt het echt gedaan met de zomer: de komende dagen worden op z'n zachtst gezegd guur.

"Vanaf vandaag verdwijnt de zon en kan er al een buitje voorkomen. Het wordt nog zo'n 20 graden, maar dat is de komende dagen wel anders", zegt Maurice Middendorp van Buienradar tegen Editie NL.

Morgen trekt er een storing over Nederland en krijgt het hele land te maken met plensbuien. "Tijdens die buien koelt het al af naar een graad of zestien, maar na de regen krijgen we nog koelere lucht door een wind uit het noordwesten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eindsprintje van de zomer': groot temperatuurverschil zaterdag en zondag

Een dikke trui

Donderdag waait het aan de kust hard en wordt het niet warmer dan 15 graden. "Die winterjas is nog overbodig, maar we gaan zeker van een zwembroek naar een dikke trui", lacht Maurice. 

Ook vrijdag en zaterdag domineert nattigheid het weerbeeld. "Zondag lijkt het iets op te knappen, maar we blijven regen houden. Volgende week gaan we heel voorzichtig weer richting de twintig graden."

Nazomer?

Toch is er nog hoop. "De maand september duurt gelukkig nog lang, dus er is kans dat we een nazomer krijgen. Ook oktober kan voor verrassingen zorgen." 

Orkanen spelen daarin een belangrijke rol. "Orkanen wagen vaak de oversteek naar Europa. Als Dorian, de orkaan die in de VS voor problemen zorgt, boven de oceaan blijft hangen, dan kan er een hele warme stroming op gang komen en bij ons tot zomers weer leiden." Maar, waarschuwt Maurice, "Als hij boven ons hoofd terecht komt, krijgen we een herfststorm."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore