Geen respect meer?

'Geweld tegen politieagenten steviger bestraffen'

02 september 2019 17:39 Aangepast: 02 september 2019 18:37
archieffoto Beeld © ANP Foto

Geweld tegen politieagenten moet harder worden bestraft, dat zeggen korpschef Erik Akerboom en minister Sander Dekker. Afgelopen weekend was het weer meerdere malen raak, onder meer in Rotterdam waar een agent knock-out werd geslagen door een bruiloftsgast die meereed in een trouwstoet.

Na het incident in Rotterdam kregen dit weekend ook agenten in Hilversum en Utrecht te maken met buitensporig geweld. Het aantal incidenten neemt gestaag toe: in 2017 werden er 9.600 voorvallen gemeld van geweld tegen agenten. Een jaar later waren dat er 10.600, oftewel een stijging van 11 procent.

Steeds korter lontje

"Het lijkt alsof mensen een steeds korter lontje krijgen. Het geweld tegen politiemensen van de afgelopen dagen was bijzonder ernstig. De heftigheid van de incidenten lijkt toe te nemen. Als werkgever maak ik mij zorgen over het geweld dat mijn mensen tegenkomen terwijl ze we gewoon hun werk willen doen", zegt korpschef Erik Akerboom. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vrouw van knock-out geslagen agent laaiend: 'Wees een man en meld je'

Zowel Akerboom als politievakbond ACP vinden dat een taakstraf tegen hulpverleners niet voldoende is. "Kennelijk gaat er te weinig afschrikwekkende werking uit van de huidige wetgeving. Dit is zelfs een reden dat sommige agenten geweld niet meer melden. Dit wil ik echt tegengaan", zegt Akerboom.

Niet wegkomen met taakstraf

Minister van Rechtshandhaving Sander Dekker werkt op dit moment samen met minister van Justitie Grapperhaus aan een wetsvoorstel om mishandeling van mensen in de publieke hulpverlening - zoals agenten, ambulancemedewerkers en huisartsen - strenger te straffen. "We moeten heel duidelijk zijn dat dit niet wordt geaccepteerd. En als je je hier toch schuldig aan maakt, dat je dan niet zomaar wegkomt met een taakstraf", zegt Dekker tegen Editie NL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Woede na incidenten met geweld tegen Rotterdamse agenten

Dekker denkt overigens dat 'het overgrote deel' van de Nederlanders respect heeft agenten en andere hulpverleners. "Maar er lopen altijd wel een paar klojo's rond die het enorm verpesten. Bij die groep werkt maar één ding: laten zien dat we niet accepteren en dat dit hard wordt bestraft."

Geweld melden 

Naar verwachting wordt de wet van Dekker en Grapperhaus begin volgend jaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens Akerboom wordt het vanaf komende maand al gemakkelijker om geweld te melden: vanaf dan kunnen agenten dat eenvoudig doen met hun mobiele telefoon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore