Wietproef

Wat weet jij over wiet? Bijsluiter bij joint geeft antwoord

02 september 2019 13:54 Aangepast: 03 september 2019 13:32
Beeld © ANP Foto

Wanneer mag je weer autorijden nadat je hebt geblowd? Kun je hasj en wiet door elkaar gebruiken? Hoe lang kun je wiet maximaal bewaren? Het antwoord op die vragen zou moeten komen van een bijsluiter die je straks krijgt bij een joint in coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten van de wietproef.

In 2021 gaan tien gemeenten experimenteren met de wietproef. Daarbij wordt wiet geteeld door de staat en geleverd aan coffeeshops in tien gemeenten (Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad). Onderdeel van het experiment is dat de deelnemende coffeeshops voor een bijsluiter moeten zorgen. Maar wat moet er allemaal in deze bijsluiter staan? 

Net als in de apotheek

"Een bijsluiter is een heel goed idee", zegt Tom Bart van Jellinek. "De verslavingszorg geeft ook input voor de bijsluiter met betrekking tot preventie. Wat er sowieso in moet komen te staan, zijn de werking en de risico’s van drugs én tips om deze risico’s te beperken", zegt Bart tegen Editie NL. "We hebben eerder - als ludiek idee - ook een bijsluiter ontwikkeld voor xtc en cocaïne. Die gaven we dan mee bij de drugstest, alsof je het in een apotheek hebt meegekregen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Deze steden experimenteren met staatswiet: alles wat je moet weten

Maar ook moet er volgens Bart een waarschuwing in staan voor jonge gebruikers en voor gebruikers bij wie psychische problemen in de familie zitten. "Bovendien zou ik een doseringsadvies opnemen in de bijsluiter en een waarschuwing dat je het niet dagelijks moet gebruiken", zegt Bart.

Beginner vs structureel gebruiker

Bart denkt dat de 'beginnende gebruiker' de bijsluiter wel zal lezen. Hij heeft minder hoop voor de structurele gebruiker. "Maar ik zie daarin nog wel een rol weggelegd voor de coffeeshophouders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Halsema: wietproef onhaalbaar voor Amsterdam

Uiteindelijk moet er een algemene bijsluiter bij worden geleverd die door verschillende experts wordt opgesteld, denkt Bart. Zo zou Hein Schafrat van Platform Cannabisondernemingen er ook wel over mee willen denken. Bijvoorbeeld over de vraag wanneer je weer zou kunnen autorijden na het gebruik van cannabis zou hij het advies van de branche willen meenemen: "Dat luidt: je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en niet blowen voor je aan het verkeer deelneemt", zegt Schafrat tegen Editie NL.

Hoeveel joints per dag

De vraag hoeveel joints je per dag kunt roken, vindt Schafrat lastig te beantwoorden. "Dat is heel persoonlijk en afhankelijk van de soort cannabis die erin zit." Ook het Trimbos-instituut vindt het een lastige vraag. "Als je een flinke tolerantie hebt, kun je heel veel roken. Als je het nog nooit hebt gedaan, zijn een paar trekjes genoeg. Heel forse gebruikers kunnen wel 5 gram per dag gebruiken, maar dat is echt extreem."

Bijsluiter: alvast enkele antwoorden

  • Kun je hasj en wiet mixen? Trimbos: Ja Platform Cannabisondernemingen: Ja natuurlijk. Naar smaak een blend maken is populair, vergelijk het met wijn.
  • Puur roken of juist niet? Trimbos: Beiden hebben risico's, het beste is om het niet te gebruiken. Het staat wetenschappelijk nog niet als een huis, maar mogelijk is puur beter dan met tabak.  Platform Cannabisondernemingen: Juist puur is een echte ervaring, met tabak is het een tweeslachtige ervaring. 
  • Wat moet je absoluut niet doen als je geblowd hebt? Trimbos: Beetje rare vraag, maar in ieder geval niet deelnemen aan het verkeer. Platform Cannabisondernemingen: Geen idee.
  • Hoe lang kun je het maximaal bewaren? Trimbos: Als je het donker en droog bewaart in een kast, kan het jaren goed blijven. Wél is het zo dat het bestanddeel THC wordt omgezet in CBN en dat de cannabis 'minder effect' heeft. Platform Cannabisondernemingen: Bij voorkeur in de vriezer bewaren. Gemiddeld neemt de werkzame stof een andere vorm aan die sommigen kunnen prefereren. Door de vuist genomen is dat na een maand of 8 tot 10.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore