Ga naar de inhoud
Chronische stress

Petitie: tienduizenden paarden staan eenzaam in de wei

archieffoto Beeld © iStock

Tienduizenden paarden in Nederland staan eenzaam in de wei. Dat blijkt uit onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht, die op bezoek ging bij 600 paarden in zes provincies. Door deze eenzaamheid zouden de paarden aan chronische stress lijden.

Volgens Dier&Recht is het gebrek aan fysiek contact met andere paarden één van de grootste problemen in de paardenhouderij. "Paarden doen vrijwel alles samen: rusten, spelen, eten, ze krabbelen elkaar en leren van elkaar. Fysiek contact met soortgenoten is een minimale vereiste voor hun welzijn. Paarden van particuliere eigenaren staan echter meestal individueel gestald in boxen en vaak ook nog alleen in een wei of paddock", zegt Dier&Recht.  

Partij
Lees meer:
Partij voor de Dieren: 'Paard alleen in de wei moet verboden worden'

Ernstige vorm van eenzaamheid

Van de bijna 600 geobserveerde paarden bleek 19 procent alleen in de wei te staan. Ruim 8 procent had zelfs geen 'zichtcontact' met andere paarden, wat volgens de dierenwelzijnsorganisatie 'de meest ernstige vorm van eenzaamheid' is. "Er zijn 250.000 particuliere paarden in Nederland. Bij een vijfde van deze paarden in de weide wordt niet aan de basisbehoefte voldoen. Tienduizenden eenzame paarden is dus nog een voorzichtige schatting", zegt Frederieke Schouten van Dier&Recht tegen Editie NL. 

Soortgenoot aanraken

Dier&Recht pleit nu voor wetgeving voor het houden van paarden. "Ieder paard zou op z'n minst dagelijks moeten loslopen en daarbij tenminste één soortgenoot aanraken", aldus Dier&Recht, dat een petitie is begonnen op zijn website. 

Eerder zei Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren tegen EditieNL dat er een verbod moet komen op het alleen laten staan van paarden