Voedselverspilling

De uiterste houdbaarheidsdatum: eten weggooien of gewoon opeten?

29 augustus 2019 17:13 Aangepast: 30 augustus 2019 09:29
Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Is een versproduct bij de Lidl aanbeland op de uiterste houdbaarheidsdatum, dan kun je die vanaf vandaag voor 25 cent kopen. Voorheen gingen die producten al een dag eerder uit de handel. Maar waar moet je eigenlijk op letten wanneer je producten koopt op de laatste dag van de houdbaarheid?

Kun je alles nog gewoon eten als de datum van vandaag op de verpakking staat? Volgens microbioloog Ruben Janssen van Micropia in Artis heb je drie categorieën als het gaat om houdbaarheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lidl verkoopt producten voor 25 cent op laatste houdbaarheidsdag

De eerste categorie is die van de hele verse, bederfelijke producten zoals vers vlees en vis met een uiterlijke houdbaarheidsdatum.

"Die bederven sneller. Bederven wil zeggen dat microben ons voedsel gaan opeten. We worden daar meestal niet ziek van, maar bij hele verse vleesproducten kan het wel zijn dat er een ziekteverwekker in zit", legt hij uit. "Je kan het vlees wel op de uiterste dag invriezen en dan langer bewaren. Je moet het wel meteen consumeren als je het vervolgens ontdooit."

Gebruik je verstand

De tweede categorie is volgens de microbioloog die van de 'ten minste houdbaar tot' producten. "Dat zijn producten zoals groenten, kaas en brood. Die kun je nog consumeren na de datum op de verpakking. Je moet gewoon je zintuigen en je verstand gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ga je op vakantie? Zo voorkom je voedselverspilling

Schimmel op kaas

Een gedeukte peer of een bruine banaan, daar is niks mis mee. "Dat geldt ook voor een schimmel op een kaas, die kun je er gewoon afsnijden. Ook als er in het frambozenbakje een framboos zit met schimmel. Die kun je dan weghalen en de rest afspoelen en gewoon eten. "

Bij kaas worden microben zelfs gebruikt om het te maken. "Een mooi voorbeeld is zuurkool of yoghurt. Microben worden bij deze producten ingezet om het te maken en te conserveren. In een zure omgeving blijft het langer goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De houdbaarheid van make-up is belangrijk, dit is waarom

De laatste categorie van de expert betreft de producten die je lang kan bewaren. "Daar staat vaak houdbaarheidsdatum van een jaar of twee op, maar die kun je nog veel langer bewaren. Die zijn vaak zo gesteriliseerd dat ze nog jaren meegaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore