Proost?

Blind door champagnekurk: 'Het gebeurt meerdere keren per jaar'

29 augustus 2019 12:34 Aangepast: 30 augustus 2019 09:29
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Iets vieren met een glaasje champagne. Dat klinkt feestelijk, maar kan volledig misgaan bij het ontkurken van de fles. Een deelnemer van Love Island UK werd blind aan zijn rechteroog toen een champagnekurk in het oog terecht kwam. Hoe moet je dit veilig doen?

In Nederland krijgen zo'n tien mensen per jaar een kurk in hun oog, vertelt oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam. "Bij ons in het ziekenhuis is het gemiddeld eens per jaar, meestal tijdens Oud en Nieuw. Ik ken mensen die blind zijn geworden. Het kan ook flink kneuzen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Love Island UK-Theo verliest zicht in één oog door champagnekurk

Er wordt in het buitenland veel actiever gewaarschuwd voor de gevaren van kurken. "In Frankrijk wordt met de jaarwisseling niet gewaarschuwd voor vuurwerk, maar voor kurken. Er zijn daar veel meer ongelukken. En in de Verenigde Staten staat er zelfs een waarschuwing op de fles: may cause eye injury", aldus de oogarts.

200 km per uur

Een champagnekurk kan dus flink letsel veroorzaken. Dat komt doordat er veel druk op zo'n fles staat. "Als je de fles schudt, bouw je de druk op. Er zit enorm veel druk in de fles en dat moet er dan uit. Daardoor kan de kurk eruit schieten met wel 200 kilometer per uur", vertelt Esther van Staalduinen van Confrérie du Sabre d'Or, een Frans broederschap voor het sabreren -met een sabel de fles ontkurken- van champagne.

Toch hoort de kurk er bij een fles champagne nou eenmaal bij. "Van oudsher is bepaald dat dit op deze manier gemaakt moet worden. Het heeft ook niks met de smaak te maken. Het is ook om het luxe drankje wat meer uitstraling te geven", weet Esther.

Vlakke ondergrond

Traditie dus, die je met een beetje pech je oog kan kosten. Daarom heeft Esther nog wel wat tips om een champagnefles veilig te ontkurken. "Je moet de fles op een vlakke ondergrond hebben. Dus op een tafel of op het aanrecht", adviseert Esther.

Niet tussen de benen of uit de hand dus. "Houd ook zeker niet je hoofd boven de fles! Bovendien blijft de kwaliteit het meest behouden als je géén plop hoort." Bij het broederschap open ze flessen dus met een sabel (sabreren), maar niet iedereen mag dat zomaar doen. Er zijn strenge regels voor. Het is dus ook niet aan te raden om het zomaar met een zwaard te proberen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore