#metutu

Ook in Nederland worden jongens op ballet nog steeds uitgelachen

28 augustus 2019 16:45 Aangepast: 28 augustus 2019 18:37
Balletles op de dansschool van Lucia Marthas Beeld © Editie NL

Prins George, de 6-jarige zoon van Prins William, is op de Amerikaanse tv uitgelachen door een presentatrice omdat hij op balletles zit. Deze conservatieve houding vind je niet alleen in de Verenigde Staten, ook in Nederland lijkt nog lang niet iedereen gewend aan balletdansende jongens en mannen. "Ballet voor mannen? Dan ben je dus homo."

Good Morning America-presentatrice Lara Spencer (50) kwam niet meer bij toen ze hoorde dat prins George, de 6-jarige zoon van prins William en Kate Middleton, balletlessen gaat volgen. Inmiddels is de presentatrice diep door het stof gegaan en heeft ze publiekelijk haar excuses aangeboden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ballerina's dansend in protest na sneer over prins George

Vooroordelen in de provincie

Balletlerares Dimphy van Alphen uit het Brabantse Oss heeft er geen goed woord voor over, maar zij ziet ook dat in ons land nog niet altijd even ruimdenkend over balletdansende jongens wordt gedacht. "Het is belachelijk! We moeten het taboe echt doorbreken", zegt Van Alphen tegen Editie NL. "Het vooroordeel leeft, helaas, vooral in de provincie. Ik zie echt dat ze zeggen: 'ballet voor mannen? Dan ben je dus homo, en een watje'."

Dimphy van Alphen wil meer jongens en mannen bij haar op balletles Dimphy van Alphen wil meer jongens en mannen bij haar op balletles

"Bovendien zeggen ze: 'ballet is toch geen sport?', maar dat is het juist wel!", zegt Van Alphen. Volgens de danslerares uit Oss heb je een 'mega-uithoudingsvermogen' en veel concentratie nodig. "Ballet is zoveel meer dan alleen soepel bewegen. Mensen zien alleen het eindproduct, de voorstelling en niet de weg daarnaartoe. Ga het zelf maar eens doen."

Wil niet zo vlotten

Van Alphen heeft 'meer jongens en mannen laten balletten' nu als één van haar doelen gemaakt. Helaas wil dat tot nu toe nog niet zo vlotten. "Het gebeurt nu nog heel sporadisch. Ik heb maar een paar jongens op les", zegt Van Alphen die de mogelijkheid via de plaatselijke tv en sociale media zoveel mogelijk kenbaar probeert te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ballet niet voor jongens? 'Dodelijk vermoeiende gedachte'

Een andere methode is het betrekken van de ouders. Volgens de balletlerares weten zij wel vaak veel over andere sporten maar vrijwel niets over ballet. "Dat moet echt anders!"

Gênante vertoning

Ook balletkoningin Lucia Marthas ziet een verschil in acceptatie in 'de grote stad' en kleinere dorpen. "Daar kun je nog niet normaal zeggen: ik ga naar ballet. Dat vind ik een gênante vertoning. Daar moet echt op worden ingegrepen. Het is haast prehistorisch: waar bemoeit iedereen zich mee?" zegt Marthas tegen Editie NL.

Gelukkig ziet Marthas wel positieve veranderingen: "De laatste 10 jaar is er enorm veel veranderd. Dat komt onder meer door populaire tv-programma’s als Dance, Dance, Dance en So You Think You Can Dance. Als kinderen bij ons hiphop gaan doen, merken ze dat ze met balletles wel echt beter worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore