Ga naar de inhoud
Uitvinding

Zo val je nooit meer van je (slimme) fiets: 'Alsof iemand aan je stuur draait'

Dit zou niet meer kunnen gebeuren met de slimme fiets van de TU Delft Beeld © iStock

Stel, je valt de rest van je leven nooit meer van je fiets. Een geruststellende gedachte toch? Onderzoekers van de TU Delft claimen nu dat zij een fiets hebben ontwikkeld die tijdens het fietsen niet kan omvallen. Zou deze uitvinding ervoor kunnen zorgen dat het aantal fietsongelukken daalt?

In 2018 waren 228 fietsers slachtoffer van een dodelijk fietsongeluk. Dit waren er bijna 45 meer dan in 2015, toen 185 mensen na een fietsongeluk om het leven kwamen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij een groot deel van deze ongelukken zou het in balans houden van de fiets, een rol hebben gespeeld.

Fietsongeluk
Lees ook:
Fietsongeluk zelden veroorzaakt door gebruik telefoon

"We hebben de 'steer-assist' fiets ontwikkeld om het aantal verkeersdoden terug te dringen", zegt  Arend Schwab, fietsonderzoeker van de TU Delft tegen Editie NL. "Steeds meer ouderen fietsen langer en zijn soms sneller uit balans. Deze fiets kan zeker een toevoeging zijn als veiligheidsonderdeel op fietsen."

De 'steer-assist' fiets werkt zo: de fiets wordt door een motortje in balans gehouden zodra je het evenwicht verliest. "De fiets zorgt er dan voor dat de band met zoveel mogelijk contactpunten op de weg blijft. Als gebruiker voel je alsof iemand aan je stuur draait", zegt Schwab.

Fietsersbond
Lees ook:
Fietsersbond roept hulp in voor veiliger en comfortabeler fietsen

Kees Bakker van de Fietsersbond vindt het 'een goede zaak' dat er steeds meer wordt ontwikkeld om fietsen veiliger te maken. "We zien steeds vaker dat ouderen ongelukken krijgen op de fiets. De E-bike zorgt ervoor dat zij langer blijven fietsen, maar deze groep is kwetsbaar op de fiets", zegt Bakker tegen Editie NL.

Naast de fiets van de TU Delft zijn er volgens Bakker ook andere vernieuwingen om fietsen veiliger te maken. "Zo heb je een fiets met hydraulische zadels die automatisch zakken bij het afstappen. Dit soort nieuwe snufjes gaat de standaard worden op fietsen voor ouderen."

Bekijk hier de video:

02:50