Schadelijke beestjes

Zelf rivierkreeftjes vangen en opeten om 'plaag' tegen te gaan?

28 augustus 2019 11:38 Aangepast: 28 augustus 2019 14:16
Beeld © iStock

Hoeveel rivierkreeftjes heb jij al gespot bij jou in de buurt? Deze Amerikaanse rivierkreeftjes mogen er dan misschien lekker exotisch uitzien, ze zijn wel schadelijk voor andere dier- en plantensoorten. VVD'er Chris van der Helm denkt een oplossing te hebben gevonden voor deze 'rivierkreeftenplaag': het zou mogelijk moeten worden voor particulieren om voor eigen consumptie deze beestjes te vangen.

"In Den Haag zien wij zoveel rivierkreeftjes dat ze uit sloten en wateren kruipen, op zoek naar nieuw leefgebied waar ze ook alles wegeten en waterplanren wegknippen", zegt het het Haagse gemeenteraadslid Chris van der Helm tegen Editie NL. "Vissers zeggen tegen me dat bijna niets anders meer uit ons water vissen. Deze kreeftjes zijn bijna destructief."

"Maar tegelijkertijd zijn deze 'destructieve beestjes' een delicatesse dus waarom zouden particulieren ze niet kunnen wegvangen? Ze zijn ten slotte superlekker. Dan snijdt het mes aan twee kanten", aldus Van der Helm. 

Watergang leegeten

Volgens een woordvoerder van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden komt de Amerikaanse rivierkreeft inderdaad 'heel veel voor' in Nederland. Niet alleen in de regio Den Haag dus, maar in heel het land. "Deze beestjes zijn zeker schadelijk. Ze eten onze watergang helemaal leeg, dus ook alle andere inheemse dieren- en plantensoorten. Ze eten eigenlijk alles wat ze op hun weg tegenkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rivierkreeft in plaats van echte: restaurants sjoemelen met producten

Op dit moment is het plan van de Haagse VVD'er nauwelijks uitvoerbaar. "Nu mogen particulieren volgens de Visserijwet alleen op kreeften vissen met daarvoor toegestane middelen, oftewel een hengel. Netten en emmers zijn verboden. Dat mogen alleen beroepsvissers die het 'schaaldierrecht' hebben." 

Exploderende populatie

Mocht het particulieren toch lukken om rivierkreeftjes aan hun hengel te krijgen, dan nog weet het Hoogheemraadschap niet of onze natuur hierbij gebaat is. "We zijn op dit moment aan het onderzoeken hoe het systeem van deze invasieve exoot werkt. We hebben het idee dat als we ze wegvangen met grote fuiken, nóg niet actief bestrijden. Vaak vang je dan namelijk de grote mannetjes, die ook de eigen soort opeet, en dan explodeert de populatie alsnog", zegt de woordvoerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-parlement wil einde overbevissing

Maar als je dan toch een rivierkreeftje hebt weten te vangen, weet je dan hoe je deze moet bereiden. Volgens Bart van Olphen, visexpert en oprichter van Fish Tales, zijn ze ieder geval 'heerlijk om te eten'. "Ze hebben en frisse, zoetige smaak. Eigenlijk elke bereiding die je ook met garnalen of kreeften kan uitvoeren, kun je ook met rivierkreeftjes doen", zegt Van Olphen tegen Editie NL.

Uitkijken met de schaartjes 

Volgens Van Olphen moet je bij het vangen 'wel even uitkijken met de schaartjes'. "Ze kunnen behoorlijk agressief zijn." Het doden gaat op dezelfde manier als bij een kreeft: je zet een mes tussen de ogen en snijdt in de lengte de kop door. Vervolgens gooi je het kreeftje in kokend water. "Zie je deze methode toch niet helemaal zitten, dan leg je hem eerst in de vriezer om hem te verlammen en gooit hem vervolgen even kort in kokend water."

Vervolgens moet je de kreeft goed pellen. Maar ook het pantser van het kreeftje is goed te gebruiken volgens Van Olphen. "De pantsers zijn echt fantastisch als basis voor soepen en sauzen. Dus doen als je in de gelegenheid bent, en ga ervan genieten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore