Prestatie

Amersfoortse bruidsfotograaf één van de beste van de wereld

27 augustus 2019 16:29 Aangepast: 28 augustus 2019 07:56
Eén van de prijswinnende bruidsportretten van Bas Uijlings Beeld © Bas Uijlings

Bas Uijlings uit Amersfoort mag zich sinds dit weekend tot de beste bruidsfotografen van de wereld rekenen. Hij werd vierde in een wereldwijde fotografiewedstrijd, waarin geen enkele andere Europeaan de top-10 haalde. "Deze prijs is de toef slagroom op mijn werk."

De fotografiewedstrijd OneEyeland wordt jaarlijks georganiseerd. Tot vorig jaar was de Amersfoortse bruidsfotograaf Bas Uijlings nog te huiverig om eigen werk in te sturen. "Ik dacht: 'past dit?' en 'ben ik wel goed genoeg?' Tot ik vorig jaar het toch maar eens heb geprobeerd. En toen werd ik meteen derde in de categorie 'Bruid & Bruidegom'. Toen is mijn enthousiasme wel toegenomen", zegt Uijlings tegen Editie NL.

Prijs is bonus

Dit jaar deed Uijlings het nóg beter: nu scoorde hij in alle categorieën zo hoog dat hij in het algemeen klassement op de vierde plaats belandde. "Er deden wereldwijd duizenden fotografen mee. En ik ben de enige fotograaf uit Europa die de top-10 heeft gehaald. Ja, dat is wel heel tof. Het is de toef slagroom op mijn werk, mijn bonus."

Uijlings begon in 2002 te fotografen, maar werd in 2009 voor het eerst gevraagd door vrienden om hun bruiloft te fotograferen. "Ik twijfelde toen heel erg, ik dacht dat ik niet goed genoeg zou zijn. Maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan." Deze foto's vielen zo in de smaak bij andere vrienden, dat hij meteen nieuwe opdrachten kreeg. Nadat Uijlings vervolgens zijn website online zette, is de boel 'geëxplodeerd'.

Mooi op de juiste plek

"Als bruidsfotograaf kan ik echt iets toevoegen aan het leven van iemand anders. Ik vind het fantastisch dat ik dit werk mag doen. Sterker nog, het voelt niet eens als werk." Toch is een goed gelukt portret niet alleen zijn verdienste, verzekert hij. "Het is niet alleen mijn prestatie, maar ook de prestatie van het bruidspaar. Zij zijn mooi op de juiste plek. Ik kan echt niet zonder het bruidspaar."

Hoewel Uijlings 'altijd en de hele dag door bezig is met composities', kan hij sommige beelden niet voorspellen. "De foto van de bruid onderwater bijvoorbeeld, kun je echt niet voorspellen. Dit was in de zee bij Ibiza, en dat is het maar uitproberen of het lukt."

'Ga weg!'

Uijlings vindt het lastig om zijn favoriet uit de prijswinnende foto's te kiezen, maar uiteindelijk valt de keuze toch op de 'selfiestick in Parijs'. "Iedere foto heeft een verhaal maar deze vind ik wel heel bijzonder: we waren heel vroeg opgestaan om het bruidspaar bij de Eiffeltoren te fotograferen. Hadden we nét het perfecte plaatje, komt ineens die vrouw met haar selfiestick aan. In eerste instantie denk je 'ga weg!', maar uiteindelijk maakt deze onverwachte factor hem toch tot één van mijn favorieten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore